Открит летателен ден в Граф ИгнатиевоАвиобаза Граф Игнатиево отваря врати на 17 март 2014 г. от 09,30 часа по повод 63 години от своето създаване и 10 години от членството на България в НАТО. Това съобщиха от авиобазата.

За авиационното формирование членството ни в Северноатлантическия пакт е свързано с изпълнение на мисията „ер полисинг” в Интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО.

Събитието ще започне в 10,00 часа с официална церемония, след която посетителите ще могат да наблюдават демонстрация на действията на дежурните екипажи по залавянето на „самолет-нарушител”, принуждаването му за кацане на летище Граф Игнтаиево и залавяне на екипажа. 

Авиационен поздрав ще бъде прелитането на самолети L-39ZA и Pilatus PC-9M от Учебната авиационна група „Георги Бенковски” – Долна Митрополия и на тройка щурмови самолети Су-25К от Базата за предно разполагане – Безмер.

След летателната програма приятелите на авиацията ще могат да разгледат изтребители МиГ-21 и МиГ-29 и влязат в техните кабини и да се запознаят отблизо с изложената авиационна и специална техника и оборудване.

Военното летище до село Граф Игнатиево съществува от 1940 г. На 17 март 1951 г.  на територията на летището е сформиран 19-и изтребителен авиационен полк (иап) - първообраз на 3-та изтребителна авиационна база (иаб). От 29 март 2004 година, екипажи на изтребители МиГ-21 и МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево носят без прекъсване дежурството по „ер полисинг”.  

Коментари

blog comments powered by Disqus