САЩ ще прави учения с България, във връзката с кризата в Украйна"Възнaмеряваме да разширим употребата на базата в Ласк, Полша с военни учения, включващи войници от различни държави, в това число Вишеградската група, България и Румния", заявява посланикът на САЩ в Полша Стивън Мъл в интервю за gazeta.pl.

Мъл съобщи също така, че патрулите над балтийските държави ще бъдат увеличени и удължени за постоянно. В ученията във военновъздушата база Ласк в централна Полша ще участват военни от Чехия, Унгария, Словакия, Румъния и България. "САЩ подготвят големи военни учения в Ласк", каза Мъл.

Миналата седмица САЩ пребазира в Ласк 12 изтребителя F-16C/D от авиобаза Авиано, Италия за съвместно учение с полските ВВС. Учението бе във връзка с напрежението в Украйна.

За май – юни 2014 г. се планира летателната тренировка „Thracian star 14”. В нейните рамки в Граф Игнатиево ще пристигнат изтребители F-16C/D от състава на Националната гвардия на Минесота (148-мо изтребително крило). Няма яснота, дали тази тренировка ще бъде свързана със заявеното от посланик Мъл.  

Коментари

blog comments powered by Disqus