Тодор Тагарев: МиГ-29 лети, когато от РСК МиГ решат„Самостоятелно не можем да експлоатираме МиГ-29. Той лети, когато представители на РСК МиГ кажат, че определена машина може да лети. Това е недопустимо.”, това заяви Тодор Тагарев, служебен министър на отбраната през пролетта на 2013 г., пред вестник „Капитал”.

„Не е казано, че превъоръжаването трябва да става изцяло, че трябва да сменяме например стрелковото въоръжение. Важно е обаче да се случи за по-чувствителни сфери – например противовъздушна отбрана (ПВО) и системи за управление.”, заявява още Тагарев.

Според бившия служебен министър на отбраната България няма полезен ход, като посочва, че всички модернизационни проекти, включително в Германия и Полша са правени заедно с руската страна.

„Всъщност нашите изтребители могат да си останат на земята и без търговски санкции срещу Москва. Ако руснаците кажат, че нашата авиация не трябва да има опит и край, МиГ-овете спират да летят. Просто такова е състоянието. Но ПВО-то е най-чувствителният елемент - не можем да говорим за цялостно превъоръжаване, но когато има руска техника в противовъздушната отбрана и системите за управление, трябва да отидем към тяхната подмяна.”, каза още Тодор Тагарев

Тагарев бе военен министър между 13 март и 29 май 2013 г. в служебния кабинет на Марин Райков. Описвайки отношенията между България и РСК МиГ той най-вероятно описва видяното по време на малко над двумесечния си престой на поста министър на отбраната.  

Коментари

blog comments powered by Disqus