24 часа: За 2013 г. дежурните изтребители са вдигани, колкото за 20 години назадСамо за миналата 2013 г. дежурните изтребители на българските ВВС са прехванали толкова руски самолети, колкото за последните 20 г. Това съобщава вестник "24 часа".

Повече от година дежурните сили и средства за охрана на въздушното ни пространство работят в обстановка на интензивни полети на руски самолети над Черно море в близост до въздушното пространство на страната. Тревожната тенденция се запазва и през тази година, коментираха от военното ведомство.

Оттам припомниха, че дежурните ни изтребители са включени в Интегрираната система за ПВО на НАТО („ер полисинг”), която работи в тясна координация с Обединения център за въздушни операции на НАТО.

По информация на "24 часа" най-често над Черно море са прехващани руски самолети за радиоелектронно и радиотехническо разузнаване Ил-20, които обикновено летят успоредно на въздушната ни граница. Такава машина се доближила опасно близо до въздушното ни пространство навръх 3 март - националния ни празник. Тогава от авиобаза Граф Игнатиево излетели два МиГ-29, които доближили руския самолет и го предупредили, че ще реагират при нарушаване на въздушния ни суверенитет. До инцидент не се стигнало.

В началото на седмицата вестник „Сега” съобщи, че седмично българските изтребители излитат между два и 10 пъти по цели на Черно море, а миналата събота министър Найденов заяви, че вдиганията са почти всекидневни.  

Коментари

blog comments powered by Disqus