Президентът Плевнелиев: Кой има интерес да изтощава българската армия„Кой има интерес да навлиза във въздушното пространство и защо го прави през 2014 г., когато всички ние вярваме, че отдавна живеем в мир и разбирателство в нашия регион – дали, за да не бъдат технически годни самолетите, дали за да се извършат по-скоро ремонтите им, дали за да се изтощи българската армия и нейните усилия да бъде технически пригодна и годна”, това каза президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос във връзка с изказването на военния министър Ангел Найденов, че руски самолети шпионират българската граница, предаде агенция „Фокус”.

„Фактите сочат, че през последната една година български самолети са излетели извънредно толкова пъти, колкото през последните 20 години. Т.е. ние имаме ситуация, в която ако в предишни години е имало две-три извънредни излитания, сега те са не по две-три на година, а по-две-три на седмица.”, каза още Плевнелив.

По думите на президента Плевнелиев, военният министър Ангел Найденов и командирът на военно-въздушните сили също са посочили тези факти. Според Плевнелиев изводът, който трябва да си направим е да се замислим дали не можем заедно с нашите колеги от Румъния и Турция да обединим сили, за да бъдем по-ефективни.

„В момента излитат два самолета в Румъния, два в България и два в Турция на един руски самолет, което само по себе си е крайно неефективно”, заяви президента.

Президентът Плевнелиев влиза в обществения диалог за руските полети над Черно море в момент, когато темата почти всекидневно присъства в медиите. Министърът на отбраната вече многократно потвърди, че покрай границата ни в Черно море летят руски самолети, включително и разузнавателни такива, които летят без полетен план, което понякога налага вдигането на дежурните ни изтребители. Единствено търпят коментар думите на президента, че има нарушение на въздушното пространство на България. Факт, който е отхвърлен многократно и МО и ВВС.

Интересно е да се отбележи, че тезата, която днес изнесе публично президентът Плевнелиев практически в същия вид бе публикувана снощи в профила във Фейсбук на бившия министър на отбраната (2010 - 2013 г.) Аню Ангелов. Бившият министър поздрави настоящия си колега Ангел Найденов за интервюто му във вестник "Труд" и посочи, че:

"Безусловно увеличаването на разузнавателните полети на Русия по протежение на българската граница на въздушното ни пространство над Черно море е силно обезпокоително. От една страна се изразходва увеличен ресурс от полетни часове на МиГ 29 и, естествено, се намалява разполагаемият ресурс за подготовка и приучване на летците, които не са подготвени да носят бойно дежурство. По този начин се съкращава и без това малкия междуремонтен ресурс от време за работа на двигателите и на другите елементи от авиониката. Не трябва да се забравя, че ремонтът и доставката на резервни части изцяло зависят от "добрата" воля на Русия."

Коментари

blog comments powered by Disqus