Сериозен парад за 6 майВоенен парад с участието на наземна и въздушна военна техника ще бъде проведен на 6 май 2014 г. по случай Деня на храбростта и Българската армия. Информацията бе потвърдена за АЕРО от Министерство на отбраната.

По предварителна информация във въздушната част на парада ще се включат почти всички типове авиационна техника, с които разполагат ВВС. Новото ще бъдат смесените формации в небето на София.

Така например се очаква над столицата да премине един МиГ-29УБ, ескортиран от два МиГ-21бис, един Су-25УБК, ескортиран от два L-39ZA, един PC-12 ескортиран от два PC-9M и Cougar придружен от два Bell 206. Парадът традиционно ще бъде открит от Ми-17 носещ фалгът на Република България. Точният формат и участниците във въздушната част на парада ще стане ясен към края на месеца.

Освен въздушна техника гражданите на София ще наблюдават и представителни блокове на Въоръжените сили и наземна военна техника техника.

Традиционно ще бъдат проведени и поне две репетиции на въздушната част на парада в дните преди 6 май.

За последно мащабен военен парад с участието на въздушна техника бе проведен през 2009 г. В следващите години на парада за 6 май преминаваха само вертолети с националния флаг.  

Коментари

blog comments powered by Disqus