Под патронажа на министъра на отбраната Ангел Найденов ще се проведе честването на 35-та годишнина от първия полет на българин в Космоса Честването на 35-та годишнина от първия полет на българин в Космоса, под патронажа на министъра на отбраната Ангел Найденов ще се проведе от 9 до 17 април 2014 г. Това съобщават от МО.

Инициативата за отбелязване на събитието е на организационен комитет, в който съпредседатели са заместник-министърът на отбраната Иван Иванов и заместник-министърът на културата Васко Василев.

Серията от събития, посветени на годишнината ще започне от днес, 9 април, с премиерата на документалния филм „Длъжен да оцелееш“ от 18,00 часа в кино „Одеон“.

За отбелязването на Международния ден на авиацията и космонавтиката в София се очаква да пристигнат космонавтите Мирослав Хермашевски от Полша, Димитру Прунару от Румъния, Берталан Фаркаш от Унгария, от Русия - Юрий Годзенко, Павел Виноградов, Виктор Савиних и съпругата на първия лекар-космонавт Борис Егоров госпожа Таня Егорова.

ПРОГРАМА ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА 35 ГОДИНИ ОТ ПЪРВИЯ ПОЛЕТ НА БЪЛГАРИН В КОСМОСА 9 април, сряда:

18,00 ч.:    Премиера на документалния филм „Длъжен да оцелееш“, кино „Одеон“.

10 април, четвъртък:

18,30 ч.:    Тържествено събрание в Руския културно-информационен център, ул. „Шипка“ 34 - Международен ден на авиацията и космонавтиката, премиера на филма „Гагарин - първият в космоса“.

11 април, петък:

11,00 ч.:    Ден на отворени врати в Музея на авиацията на летище Крумово - Пловдив. Среща със студенти от Техническия университет.

14 април, понеделник:  

9,30 ч.:    Откриване на изложба в БАН „35 години от полета на първия българин в Космоса“.

10,00 ч.:    Научна конференция в големия салон на БАН.

12,00 ч.:    Пресконференция в БАН, зала 207.

13,00 ч.:    Полагане на цветя пред паметника на Незнайния воин и посещение на църквата „Света София“.

14,00 ч.:    Среща на чуждестранните гости с кмета на град София.

18,00 ч.:    Тържествено събрание в големия салон на Централния военен клуб, водещ генерал Михо Михов. Професор Андрей Пантев представя книгата на Божана Димитрова „Разговор с първия космонавт на България“, премиера на филма „Първият“, режисьор Петко Горанов.

15 април, вторник:  

9,30 ч.:    Среща със студенти от транспортния факултет на Техническия университет в София.

12,00 ч.:    Среща на чуждестранните гости с Президента на Република България  г-н Росен Плевнелиев.

18,00 ч.:    Тържествена вечер в Руския културно-информационен център.

16 април, сряда:

10,00 ч.:    Посещение в авиационния факултет на НВУ-Долна Митрополия, гостуване в родния град на Георги  Иванов - Ловеч.

17 април, четвъртък:  

Посещение в Санаториално-оздравителния комплекс „Камчия“.

Коментари

blog comments powered by Disqus