Президентът награди ветерани за приносът им към военната авиацияПрезидентът Росен Плевнелиев награди с ордени български военни летци за заслугите им за развитието на Военновъздушните ни сили.

Орден "За военна заслуга"- първа степен получиха о.з. генерал-майор Тодор Тодоров, а орден "За военна заслуга" - втора степен - о.з.полк. Филип Цеков и о.з. полк.Тома Ковачев.

Посмъртно с орден "За военна заслуга" - първа степен беше награден генерал-полковник Симеон Симеонов, а с орден "За военна заслуга" - втора степен - полковниците Атанас Атанасов, Атанас Димитров, Георги Божилов и Димо Димов.

В приветствието си президентът Плевнелиев посочи, че в своята над 100-годишна история българската военна авиация достойно защитава небето над страната ни и повод за гордост са героизмът, жертвоготовността и високото бойно майсторство на родните летци и екипажи. Държавният глава каза, че днес въпреки трудностите Военновъздушните ни сили продължават да изпълняват поставените им задачи и са едновременно сигурен гарант на въздушния суверенитет на страната и надежден партньор по отношение на съюзническите ни ангажименти.

По думите на президента имаме пълното основание да се гордеем с едновековния принос на България към световната авиация и доказателство за това е и професионалният път на осемте наградени български летци от изтребителната авиация.

През есента на 1952 г. летците, които са от тогавашната 10-та изтребителна авиационна дивизия на летище "Граф Игнатиево", започват подготовка за усвояване на умения за полет в сложна метеорологична обстановка. Година по-късно обучението им завършва успешно и те са първите удостоени с най-високото професионално звание "Военен пилот - първи клас", а през следващите години продължават своето служебно развитие, като предават уменията си на поколения български летци.  

Коментари

blog comments powered by Disqus