Пълномащабно учение на летище СофияДнес, 16 април 2014 г., на Летище София се проведе пълномащабно учение по аварийно-спасителна дейност. Под ръководството на Аварийния щаб започна спасителна операция с разиграване на действия при аварийно кацане на самолет.

В учението участваха и външни организации – Столично управление „Пожарна безопасност и защита на населението”, Център за спешна медицинска помощ, Български червен кръст, Дирекция „Национална система 112” при МВР.

По сценария самолет Airbus А320 (ролята се изпълняваше от LZ-BHG на BH Air) с общо 82 души на борда, от които 76 пътници и 6 човека екипаж, извърши аварийно кацане със спусната, но незаключена лява основна стойка на колесника. На борда на самолета имаше 3 тона гориво, нямаше опасни товари. Бързите действия на пожарникарите от Летище София и от Столично управление „Пожарна безопасност и защита на населението” потушиха възникналия от разлив на гориво пожар отстрани на кацналия самолет. Командирът на екипажа съобщи за тежко пострадал пътник и издаде заповед към кабинния състав за начало на евакуацията.

Спускащите се по надуваемите аварийни слайдове бяха посрещани от противопожарната служба и аварийно-спасителната група на Летище София и насочени към изградения временен медицински пункт. Там те бяха разпределени според нуждата от спешна помощ от медицинската служба на летището и персонал на Български червен кръст. Ранените пътници бяха пренесени до зоната за триаж, откъдето биваха транспортирани по направления съгласно статуса им. Тежко пострадалият пътник беше евакуиран с медицински вертолет (AW109K-2 на Хели ер) в направление за Военно-медицинска академия.

Хората без наранявания бяха превозени с автобуси до зона за прием и регистрация, обособена в салон „Заминаване” на Терминал 1. Там беше осигурено съдействието на психолог, както и предоставянето на храна, напитки, лекарства и консумативи за бебета и малки деца.

С отвеждането на последния пътник и член на екипажа от мястото на произшествието приключи първият етап на учението.

Вторият етап включваше преместването на авариралия самолет (в ролята Ту-134, бивш LZ-TUZ, който се използва за тренировки на СОБТ), загубил способността си да се придвижва самостоятелно (без да използва собствена тяга), с използване на наличното специализирано оборудване.

По време и на двата етапа Летище София функционираше в нормален режим на работа. Полетите се изпълняваха по разписание.

Целта на учението беше да се провери до каква степен всички служби, ангажирани в аварийно-спасителните дейности, постигат оптимален контрол над обстановката в случай на подобни кризисни обстоятелства.

Коментари

blog comments powered by Disqus