Ден на отворените врати в Долна МитрополияНа 16 април 2014 г. в Учебна авиационна група „Георги Бенковски", Долна Митрополия се проведе Ден на отворените по случай Международния ден на авиацията и космонавтиката и тържествено честване на 35 години от първия полет на българин в Космоса. Това съобщават от ВВС.

С тържествен строй на личния състав на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” и факултет „Авиационен”, в присъствието на Командира на ВВС генерал–майор Константин Попов, бе посрещнат първия българин полетял в Космоса генерал – лейтенант Георги Иванов.

Командирът на УАГр „Георги Бенковски” полк. Григорий Стаменов произнесе кратко приветствено слово. В него той подчерта че „ с полета осъществен преди 35 години Георги Иванов е дал изключително ценен принос за човечеството за по-нататъшното овладяване на Космоса”.

Генерал–лейтенант Георги Иванов благодари за топлото посрещане на летището, където е започнал неговият път като летец. Той представи своите колеги, които го съпровождаха – космонавтите Красимир Стоянов, Павел Виноградов, Мирослав Хермашевски и Берталан Фаркаш.

За спомен от посещението Георги Иванов и официалните лица се снимаха пред паметника на Георги Бенковски – патрон на УАГр

Деца от ОДЗ „Незабравка” поздравиха Георги Иванов и му подариха ръчно изработени от тях картички.

Гостите посетиха музея на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” и разгледаха музейната експозиция.

Поетесата Детелина Павлова – дъщеря на поручик летец Петър Павлов, кавалер на ордена за храброст от състава на разузнавателния орляк, подари на Георги Иванов и неговите колеги авторската си книга на авиационна тематика „От люлката до фронта”.

Георги Иванов и съпругата му Лидия вписаха своите впечатления от музея в книгата за гости.

Интересна и увлекателна бе срещата–беседа на Георги Иванов с курсанти от факултет „Авиационен”. Тя бе открита от Командира на ВВС генерал–майор Константин Попов.

Чуждестранните космонавти споделиха интересни случки, които са преживели в космоса и отговаряха на отправените им въпроси.

Посещението на звездните гости завърши с наблюдение на полети със самолети РС-9М и L-39ZA.

Ден на отворените врати в Долна Митрополия 

Ден на отворените врати в Долна Митрополия 

Ден на отворените врати в Долна Митрополия 

Ден на отворените врати в Долна Митрополия 

 

Коментари

blog comments powered by Disqus