В Пловдив ще се проведе тренировка на транспортната авиация на ЕСТретата годишна тренировка на транспортната авиация на ЕС (European Air Transport Training - EATT14) ще се проведе между 16 и 27 юни 2014 г. от летище Пловдив. Тренировката е под егидата на Европейската отбранителна агенция.

Основната задача на EATT14 е да се достигне ниво на кооперация между тактическата транспортна авиация на отделните страни в областта на операциите и обучението. Целта на тренировката е запазване на нивото на натренираност или достигане на нови способности от участниците.

По време на учението ще бъдат разиграни различни сценарии в зависимост от тактиките и изискванията към конкретното обучение (тактическа навигация, полет във формация, десантиране на хора и товари или комбинирани въздушни операции). В рамките на различните мисии ще бъдат имитирани различни наземни и въздушни заплахи.

Трудността на задачите ще се повишава постепенно, започвайки със задачи за един самолет и достигайки мисии с използването на няколко машини.

В ЕАТТ14 ще се включват 14 страни с военна техника, а други седем ще изпратят наблюдатели.

Страните, които ще участват с техника са Белгия (един С-130 Hercules и два екипажа), България (един C-27J Spartan и два екипажа), Германия (един С-160 Transal и два екипажа), Гърция (изтребители и летящи радари от собствените си бази), Испания (един CN-295 и два екипажа), Италия (един С-130J Super Hercules и два екипажа), Литва (един C-27J и един екипаж), Норвегия (един С-130J и два екипажа), Франция (един С-130 Hercules и два екипажа), Холандия (един С-130 Hercules и два екипажа) и Чехия (един CN-295 и два екипажа)

Ще има наблюдатели от Австрия, Великобритания, Португалия, Румъния, Унгария, Финландия и Швеция.

Денят за високопоставени гости ще бъде на 26 юни 2014 г.  

Коментари

blog comments powered by Disqus