Руски Ан-30 ще лети над България в рамките на „Открито небе”Руски инспектори ще извършат наблюдателен полет над България тази седмица в рамките на договора "Открито небе", а наблюдатели от Великобритания ще летят над Русия. Това съобщи за ИТАР-ТАСС началникът на руския Национален център за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков. 

Наблюдателният полет над България ще се извърши от 19 до 23 май 2014 г. от летище Бургас, на руски самолет за наблюдение Ан-30Б. Максималната продължителност на полета ще бъде 660 km.

„Руският самолет за наблюдение ще изпълни полета по съгласуван с наблюдаемата страна маршрут, а българските специалисти на борда му ще контролират реда на използване на апаратурата за наблюдение и спазването на договора”, каза Рижков. В същия период британски инспектори ще извършат наблюдателен полет над територията на Руската федерация на румънски самолет за наблюдение Ан-30.

Договорът "Открито небе" е подписан през 1992 г. В него участват 34 държави. Наблюдателни полети се извършват над Русия, САЩ, Канада и редица европейски страни. Основните задачи на "Открито небе" са развитие на прозрачността, съдействие за наблюдаването на изпълнението на споразуменията в областта на контрола над въоръженията, разширяване на възможностите за предотвратяване на кризи и уреждане на кризисните ситуации в рамките на ОССЕ и други международни организации.  

Коментари

blog comments powered by Disqus