Детайли за „Тракийска звезда - 2014”Тактически прехвати на „самолети-нарушители”, маневрени въздушни боеве, отбранителни и настъпателни въздушни операции, нанасяне на симулирани въздушни удари по земни и морски обекти ще се изпълняват във въздушното пространство на България в периода от 26 май до 4 юни 2014 г., когато българските ВВС ще проведат мащабната летателна тренировка „Тракийска звезда 2014” съвместно с представители на ВВС на САЩ, Гърция и Румъния.Това съобщават от ВВС.

Бойните самолети на четирите държави ще провеждат полети във временно отделени зони от българското въздушно пространство, включително и на малки височини.

Мисиите и задачите ще се изпълняват от летателни екипажи на изтребители МиГ-29 и МиГ-21, щурмови самолети Су-25 и учебно-бойните L-39ZA на българските ВВС, екипажи от 148-о изтребително крило на Въздушната национална гвардия на Минесота с изтребители F-16C/D Block 50, и екипажи на МиГ-21 LanceR на румънските ВВС и F-16 на гръцките ВВС.

През настоящата седмица американските изтребители ще се пребазират на летище Граф Игнатиево. Румънските и гръцките самолети ще провеждат полети в българското въздушно пространство, оперирайки от своите бази за постоянна дислокация.

Бойна техника, изнесена на позиции в райони на Хасково и Стара Загора, ще изпълнява зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната. Преходите на ешелоните от зенитно-ракетните комплекси ще се извършват в посочените райони, денем и нощем, за заемане на позиции.

В рамките на тренировката ще бъдат усъвършенствани и процедурите по приемане и предаване на управлението на изтребители между българските, румънски и гръцки Командни центрове, като част от подготовката за изпълнение на бъдещи трансгранични операции.

Съвместни тренировки от подобен характер се провеждат у нас ежегодно от 2005 година и са в изпълнение на Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.

През последните няколко години се разширяват параметрите на коалиционното сътрудничество с участието на Военновъздушните сили на съседните на България страни.

Основната цел на съвместната летателна тренировка е повишаване на оперативната съвместимост между ВВС на страните-партньори и усъвършенстване на подготовката за работа в международна среда при съвместно използване на договорените съоръжения на територията на Република България.

Тазгодишното издание на „Тракийска звезда” е планирано още през 2013 г. и не е обвързано с мерките, предприети от НАТО, във връзка с кризата в Украйна.

 

Коментари

blog comments powered by Disqus