Сега: Сделката с Eurocopter отива на арбитражПо всичко изглежда, че най-скъпият досега договор за модернизация на въоръжените сили, с вертолетостроителя Eurocopter (днес Airbus Helicopters), сключен по времето на кабинета на „Сакскобургготски” за рекордната цена от €358 млн. евро, ще се оскъпи с още 165 000 лв., заради отиване на арбитраж. Това съобщава всекидневника Сега в днешния си брой

Министерството на отбраната (МО) е пуснало обществена поръчка за избор на фирма, която да направи анализ на два договора с чуждата компания. Eurocopter сключи договор с МО за доставка на вертолети Cougar за ВВС и Panther за ВМС.

Въпреки че разполага с десетки юристи и икономисти, министерството търси фирма, която да направи анализ на споразумението за уреждане на задълженията между Министерството на отбраната и вертолетостроителя, както и на договор за гаранционен депозит, сключен между ведомството и банка "Сосиете Женерал".

Целта на анализа е да подпомогне МО при взимането на решения за уреждане на отношенията с Eurocopters и при необходимост чрез предявяване на претенции пред арбитраж. "При взимане на решение за сезиране на арбитражна институция ще бъде сключен договор за процесуално представителство и свързаните с него правни съвети пред арбитраж", се посочва в обявлението на поръчката.

Консултант по сделката беше бизнесменът Николай Гигов. Тя беше придружена и от договор за гаранционен депозит с банка "Сосиете Женерал", според който тя осигурява през 2006 г. средства, равняващи се приблизително на 60% от стойността на всички вертолети.

Засега не са ясни какви точно са спорните въпроси, но най-вероятно те са свързани със забавени плащания от страна на МО и неизпълнено компенсаторно (офсетно) споразумение от страна на Eurocopter.

В края на миналата година стана ясно, че бившият военен министър Аню Ангелов е оставил на наследника си Ангел Найденов решаването на казуса с френския договор. Година по-късно обаче ситуацията е същата. В отговор на въпрос каква е общата сума, която ведомството трябва да плати, от МО тогава отговориха пред "Медиапул": "На този етап е договорено само плащането на доставените хеликоптери, резервните части, системите и оборудването, предстои да се решат спорните въпроси, свързани с взаимни претенции на страните по договора".  

Коментари

blog comments powered by Disqus