Министър Ненчев: Преговаряме в САЩ за изтребителиМинистърът на отбраната Николай Ненчев ще посети САЩ в първото тримесечие на годината и ще води там разговори за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това става ясно от интервю с военния министър публикувано в днешния брой на всекидневника „Труд”.

„Имах дълъг разговор с командващия Военновъздушните сили. Нуждата от нови изтребители е изключително голяма, тъй като трудно поддържаме наличната техника. Ще търсим алтернативи.”, заявява министър Ненчев.

Министърът потвърждава мнението си, което бе изказано и по-рано, че е най-добре да се вземе нов изтребител.

Министър Ненчев не дава конкретен отговор на въпроса дали ще се водят преговори за доставка на подарени изтребители.

„Ще водим разговори и ще бъда настоятелен. Имам надежда,че ще се договорим. Ние с Америка сме съюзници. Разбрах, че Канада също е проявила интерес в тази посока. Въпросът е да получим изгодна оферта.”, заявява Ненчев.

На повторния въпрос за евентуални преговори за подаряване на изтребители от САЩ министър Ненчев отговаря със „Ще водим разговори”.

Министърът на отбраната заявява и че все още е жива идеята за евентуална модернизация на МиГ-29 и продължаване на неговата експлоатация за по-дълъг период от време.

Ненчев съобщава и че през 2015 г. може да се купят леки витлови самолети за първоначално обучение. По думите му, проектът ще е в рамките на 3 млн. лева, които ще бъдат избити с по-евтиното първоначално пилотско обучение за две - три години.

Въпреки, че вестник „Труд” изведе заглавието „Искаме САЩ да ни подарят изтребители” министърът на отбраната не прави точно такова изявление и не изрича тези думи.Вместо това, той нито отговаря положително, нито отрицателно на предположението на интервюиращия, че в САЩ ще се говори за подаряване на изтребители.

От думите на Ненчев по-скоро става ясно, че в САЩ ще се водят разговори за опциите, които могат да ни бъдат предложени за придобиването на нов многоцелев боен самолет за ВВС.

По-вероятно е в САЩ за пореден път да бъде подхваната темата за доставката на употребявани изтребители F-16. Както самият министър заявява, че се търсят изгодни оферти. Каква ще е новата американска оферта ще разберем след завръщането на министъра от там.

Новост е интереса на Канада да предложи изтребители, явно втора ръка. Става въпрос за канадските CF-18 (модернизирани F/A-18A/B Hornet), които предстои да бъдат свалени от въоръжение.

Цялото интервю може да прочетете тук.  

Коментари

blog comments powered by Disqus