Капитал: България се опитва да измоли изтребители от КанадаБългария е предприела активни дипломатически стъпки с които се опитва да получи като подарък или на намалена цена изтребители CF-18 Hornet (F/A-18A/B) от Канада. Това съобщава седмичникът „Капитал” в новия си брой.

Според източници на вестника информацията, която военният министър Николай Ненчев даде в интервю за „Труд” през миналата седмица, че страната ни ще преговаря с Канада за изтребители е точна и на определени нива в българското МО има надежда за придобиване на канадски CF-18 на ниска цена или направо, като подарък.

„Капитал” съобщава, че тази идея е възникнала в МО след вестникарски публикации, че Канада иска да подари CF-18 на Украйна, но украинците са отклонили предложението, поради липса на достатъчно финанси за експлоатацията на тези многоцелеви изтребители. В последствие тази новина бе многократно отречена от Украйна и Канада, но явно това не е направило впечатление в МО.

Според седмичника въпросът с доставката на CF-18 е бил дори поставен пред британския външен министър Филип Хамънд тази седмица с надеждата той да ходатайства пред канадското правителство за тази сделка.

В заключение „Капитал” отбелязва, че канадското МО е заявило на запитване за предоставяне на повече информация, че в момента няма планове за продажбата на тези самолети, тъй като те активно се използват.

Все пак вестника теоретизира, че е възможно да става въпрос за сложна геополитическа игра между САЩ, Канада и България и не е изключено да има задкулисни договорки по въпроса.

Трябва да се отбележи, че в последните повече от пет години въпросът с подмяната на наличните CF-18 е особено тежък в Канада, като все още няма окончателно решение, нито има сключена сделка за придобиването на F-35A. Едни от последните планове там, дори предвиждат експлоатация на CF-18 до около 2025 г., което прави крайно малко вероятно придобиването на тези самолети от България в краткосрочен план.

Между 1982 и 1988 г. Канада придобива 138 изтребителя CF-18 (канадски вариант на първото поколение Hornet), които в последствие са многократно модернизирани. В момента страната експлоатира около 90 от тези самолети. 

Коментари

blog comments powered by Disqus