Полша отрича, че е постигната официална договореност за двигатели за МиГ-29Полското Министерство на отбраната и държавният военноремонтен завод WZL-2 са отрекли, че съществуват официални планове за предоставянето на България на четири двигателя РД-33 за изтребителите МиГ-29. Това съобщава полският сайт за отбрана defence24.pl.

Говорителят на полското МО полковник Ясек Сонта е заявил за defence24.pl, че няма информация (официална – бел. АЕРО) за планове за даване под наем или безвъзмездното предоставяне на реактивни двигатели РД-33 на България. Полковник Сонта е заявил още, че подобна тема не е била разисквана по време на официалната визитата на българския министър на отбраната Николай Ненчев в Полша миналата седмица. Говорителят на полското МО е казал още, че дори и България да търси покупка на двигатели от Полша, те няма да идват от запасите на полските ВВС.

Полският военноремонтен завод WZL-2 също е заявил пред defence24.pl, че нямат информация за планове за предоставяне на двигатели на България. От там са потвърдили, че се водят разговори с българската страна за възможна техническа поддръжка през Полша.

На вчерашната си пресконференция военният министър Николай Ненчев заяви, че разчита на четири двигателя за МиГ-29, които да дойдат от Полша и които да закърпят положението до извършването на съответните ремонти от РСК МиГ. Не е ясно, както точно е имал предвид министър Ненчев. Възможно е тези идеи да битуват само в нашата страна и още да не е обсъдена с полските партньори.

Наличието на достатъчен брой изправни двигатели РД-33 продълава да е сериозен проблем и в самата Полша. Страната непрекъснато купува двигатели с ресурс и има способности да извършва ремонт на моторите в завода WZL-2 с ремонтни комплекти, които се внасят от вън.  

Коментари

blog comments powered by Disqus