До края на годината трябва да се получат медицински вертолетиВ рамките на тази година у нас трябва да има реално действаща санитарна авиация. Вероятно три или пет вертолета ще станат част от спешната медицинска помощ в страната, обясни здравният министър д-р Петър Москов, цитиран от „Дарик”.

Коментарът му бе по повод думи на премиера Бойко Борисов, който при откриването на здравен форум в Министерския съвет заяви, че ако приходите в бюджета вървят добре, бил обещал на здравния министър „едни хеликоптери за спешната помощ".

„Здраве да е, другото ще го оправим. Дето се вика и свлачища, и срутища - ще ги оправим. Здравето не се ли оправи навреме, е лошо. Дори ако така вървят приходите в бюджета, съм обещал на министър Москов един хеликоптер за спешната помощ, защото е важно и ще е добре", коментира Борисов.

„Това е ясен ангажимент на държавата и той ще бъде постигнат. Това, което ще направим, е в рамките на тази година да положим фактическото начало на този процес, т.е. да има реално действаща санитарна авиация с ясна логистика, за да може това да бъде част от системата за спешна помощ", заяви от своя страна министър Москов.

Повече конкретика обаче не бе оповестена от двамата министри.

За закупуване на медицински вертолети за първи път заговори премиeрът Борисов на 15 март, когато в авиобаза Крумово заяви, че се планират пет вертолета за спешна медицинска помощ. За това били нужни около 15 млн. лева, а машините можели да се експлоатират от ВВС, защото в здравното министерство нямало съответната организация.  

Коментари

blog comments powered by Disqus