Приключва тактическия курс на европейската военно-транспортна авиацияДнес, 2 април 2015 г., на летище Пловдив бяха връчени сертификати на екипажите от страните-участнички в Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на екипажи от военно-транспортна авиация – Германия, Италия, Франция и България. Това съобщиха от ВВС.

В церемонията по връчването участва заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Анатолий Кръстев.

В словото си пред участниците той благодари за оказаното доверие да домакинстваме курса, поздрави екипажите с успешното завършване и даде много висока оценка на постигнатите резултати, отдадеността и екипната работа на всички екипажи и осигуряващи.

Присъстваха и генерал Паскал Шифоле – началник на щаба на Европейското транспортно командване, генерал – Роберто Комели – началник на Командването за въздушен транспорт на Италия и изпълнителния директор на летище Пловдив – Владимир Щърбанов.

Приключва тактическия курс на европейската военно-транспортна авиация 

Курсът беше осъществен в рамките на Програмата за Европейски флот за въздушен транспорт, чийто инициатор е Европейската отбранителна агенция. Той се организира за пръв път в страната ни, след като през 2013 г. останалите страни-участнички в Програмата утвърдиха България като постоянен център за провеждането на такъв курс.

Обучението беше своеобразно продължение на тренировката на Европейската транспортна авиация, проведена миналата година пак на летище Пловдив и отново с домакинството на българските ВВС.

Преди обучението екипажите положиха изпит за входно ниво. Курсът се проведе по предварително изготвена програма, която включваше сутрешни лекции, водени от тактически инструктори и следобедни практически задачи-полети за екипажите. Всеки екипаж изпълни необходимия брой полети, съдържащи различни и сложни видове тактически подготовки – на малка височина, над планински терен, кацане на грунтова писта, пускане на товари и парашутисти, за преодоляване на ПВО, с участието на ЗРВ на Военновъздушните сили и Сухопътни войски, заплахи от изтребители, където се включиха нашите изтребители МиГ-29 и тактически заходи.

Чуждестранните участници дадоха висока оценка за организацията и провеждането на курса от страната-домакин.

Приключва тактическия курс на европейската военно-транспортна авиация 

Коментари

blog comments powered by Disqus