Готвят летище Пловдив за концесияВ ход е подготовка за обявяване на процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител за изготвяне на анализ за отдаване на концесия на цялото летище Пловдив. Това съобщава вестник "Стандарт".

Решението за отдаване на концесия на летището ще бъде взето на базата на анализа, който ще бъде готов в края на годината. Както "Стандарт" писа, на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски китайски инвеститор заяви интерес да вземе летище Пловдив на концесия и да го превърне в логистичен център за Европа и Азия.

Това ще е вторият опит за отдаване на аеропорта на концесия след прекратената на 9 февруари 2012 г. процедура за предоставяне на концесия изграждането карго терминала, тъй като до удължавания два пъти краен срок - 7 декември 2011 г., не беше получена оферта.

Летище Пловдив е предвидено за концесия в управленската програма на кабинета "Борисов" заедно с жп гара Варна и пристанищните терминали Русе-изток и Видин-център.

Общо 28,8 млн. лв. са приходите от концесии от отдадените 2 летища и 12 пристанища през 2013 г., отчете вчера кабинетът. Те са с 3,1 млн. лв. по-високи от приходите от концесии за 2012 г. Инвестициите за 2013 г. в концесионираните пристанищни терминали са 15 млн. лв., а в летищата Бургас и Варна - близо 83 млн. лв.  

Коментари

blog comments powered by Disqus