Експериментални стрелби по морски цели за ВВСНа 4 юни 2015 г. Военновъздушните сили проведоха експерименталните стрелби по морска цел, проведени на зенитен полигон Шабла. Това съобщиха от ВВС.

Подобни стрелби не са провеждани повече от седем години. Тези, освен подновяващи стара традиция, са и първи по рода си за нашата авиация. На тях се изпробваха специално проектирани и изработени във ВВС експериментални мишени.

В миналото за стрелби по морска цел се е използвал стар, потънал в морето кораб в акваторията на полигон Крапец. Тази година екипи от полигоните Шабла и Елена сами изработиха по два броя напълно нови, обемни мишени, които са с различни характеристики. Една от целите на тези стрелби бе да се провери поведението и удачността на тези мишени – техните размери, видимост и плавучест. Началото на стрелбите дадоха авиаторите от Безмер. Те участваха с два бойни Су-25. Пилотирани от майор Люцканчев и майор Милков, самолетите излитаха от летище Балчик и се отправяха към мишените, разположени в боен курс 20 градуса, на дистанция от по 10 метра една от друга. Много добри атаки, отлични маньоври и реализирани попадения. Всеки от летците изпълни по четири захода, като стреля последователно с НУРС-ове и авиационни оръдия по предварително зададена цел. Минималната височина за изпълнение на стрелбите беше 200 метра.

След това в стрелбите се включиха и авиаторите от Крумово. Подполковник Ангелов, майор Йорданов и майор Тафков с инструктор генерал майор Златев изпробваха и доказаха точността си. Те пилотираха последователно вертолета Ми-17, като всеки направи по три захода. Общо бяха изстреляни 48 НУРС-а, а старши сержант Филипов и капитан Александров изстреляха 400 патрона с картечницата на борда на вертолета. Ми-17 изпълняваше стрелбите на минимална височина над море 50 метра. Въздействието по мишените бе с минимално количество боеприпаси (НУРС-ове и снаряди). Защото целта на тези експериментални стрелби не бе унищожение на мишените, а анализ на тяхното поведение, както и уточняване на параметрите на маньоврите за атака. За гладкото протичане на стрелбите помощ на Военновъздушните сили оказаха колегите от Гранична полиция и Военноморските сили, които със свои катери изведоха мишените във вода. Резултатите тепърва ще се анализират подробно, защото намерението на командването е стрелбата по морска цел да бъде включена като част от ежегодните стрелби на зенитно-ракетни войски в Шабла, които и тази година ще се проведат през месец август. В Шабла 2015 участието си вече потвърди и Словашката република. Република Сърбия също изяви желание.

Експериментални стрелби по морски цели за ВВС

Експериментални стрелби по морски цели за ВВС

Експериментални стрелби по морски цели за ВВС

Експериментални стрелби по морски цели за ВВС

Експериментални стрелби по морски цели за ВВС

 

Коментари

blog comments powered by Disqus