PC-12 аварира в авиобаза Граф Игнатиево (обновена)Днес, 29 юли 2015 г., в авиобаза Граф Игнатиево при изпълнение на заход за кацане на самолет РС-12 от състава на ВВС е аварирал. Няма пострадали на борда или на земята. Това съобщиха от МО.

Според военното министерство самолетът е кацнал без колесник. Екипажът е невредим – няма жертви и пострадали. Инцидентът е станал около 12,40 часа.

Според източници на АЕРО има сериозни повреди по винта, двигателя и носовата част. Същите източници казват, че преди кацането машината е извършвала дълбоки виражи. Това може да са били опити за спускане на колесника, ако той е отказвал да се пусне по щатния начин.

Пред вестник "24 часа" командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев е заявил, че на борда е имало двучленен екипаж, който е невредим. Вестникът твърди, че колесника е отказал да се спусне.

През юни 2004 г. същият самолет с борден номер 020 кацна без колесник на летище София. Тогава причината за инцидента бе пилотска грешка. Министърът на отбраната Николай Ненчев е назначил комисия за изясняване на причините за възникналия инцидент и в момента пътува към летището. Полетите на летище Граф Игнатиево са временно прекратени.  

Коментари

blog comments powered by Disqus