Генерал Радев: "Щабла 2015" бе уникално учение„Шабла 2015” е най-мащабното за тази година учение на Българската армия, посочи командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев, цитиран от сайта Отбрана. Внушителността му, обясни той, се определя не само от броя личен състав и техника на участниците от България и Словакия, но и от броя на държавите наблюдатели и съдействието на множество институции.

Това учение е традиция за нашите Въоръжени сили, но тазгодишното е уникално, подчерта генералът. Защо? „За първи път на Шабла правим учение на НАТО. За първи път успяваме да постигнем такава комплексност. До този момент ученията имаха измерения основно на елементи на ПВО, т.е. „земя-въздух” и „въздух-въздух”. Тази година с включването на ракетен комплекс „Точка” на Сухопътни войски и на стрелбите на авиацията по морски цели, вече можем да изградим и да тренираме всички елементи на една съвременна военна операция. Ръководството на учението положи много усилия за достигане на висока степен на реализъм със създаване на разнообразна мишенна обстановка от нов вид и с прилагане на похвати за нови способи за бойни действия. Динамиката расте с всяка година. Тази година постигаме интензивност от една стрелба на всеки четири минути. И то при редуване на действията на зенитно-ракетни войски и на авиацията, което е атестат за висок професионализъм и надеждност на нашите хора в изградената сложна система за командване и управление. Най-голямото достижение, според нас, е чувствителното подмладване на летателния състав, който участва в това учение.”

Генерал-майор Радев акцентира на два важни момента. Първият е новият способ за откриване и противодействие на безпилотните летателни апарати, които в последно време представляват нарастваща заплаха. Става дума за една изключително амбициозна задача, която изисква работа на предела на възможностите на летеца и на самолета. Ние сме длъжни, посочва командирът на ВВС, да знаем дали може да изпълним една такава задача. Вторият момент, продължи той, отчитайки заплахите по море, разработихме обемни морски мишени. Така не само е възстановена прекъснатата от дълги години подготовка за стрелба по морска цел, но за първи път нашата авиация работи по военни морски мишени. За първи път, подчерта генерал-майор Радев, на нашия полигон се извършва такава стрелба.

Най-радостното за нас, заяви командирът на ВВС, е че по тези мишени действат млади летци. През миналата година, припомни той, започнахме сериозни стъпки за трансформацияна модела на летателната подготовка, съгласно водещите държави в НАТО. По този начин млади летци много интензивно достигат високи способности на много по-евтин учебен самолет, след което прехвърлянето им на изтребител, било то МиГ-29, Су-25 или друг тип, става изключително бързо и безопасно. Тези момчета, казва генералът, който участват в учението, са страшно добри и са надежда на ВВС.  

Коментари

blog comments powered by Disqus