Предлагат летище София да получи името „Асен Йорданов”Национален граждански комитет на Авиационната общественост под председателството на професор Борис Бонев предлага столичното летище да получи името „Асен Йорданов” в чест на едноименния български летец, инженер, авиоконструктор, педагог, учен и изобретател.

От Комитета изтъкват, че през тази година ще се отбележи 120 години от рождението на Асен Йорданов, като през миналата година бе честван вековния юбилей от създаването на първия български самолет конструиран от Йорданов.

Комитетът предлага официалното пълно название на софийското летище да стане Международно летище София “Асен Йорданов” и също така на Терминал 2 да бъде изградена паметна плоча на Йорданов и при възможност да се построи и негов паметник в летищния район.

„Съществуващата практика, която бележи тенденция за разширяване, е международните летища да носят име на личност, свързана със своята страна и имаща широка международна известност с приноса си към човечеството.

Без съмнение Асен Йорданов е българин с изключителни способности и необикновена съдба, достигнал върховете в световната авиация. Той е боен летец, инженер, авиоконструктор, летец-изпитател, летец-инструктор-педагог, учен, изобретател”, се казва в обръщението на инициативния комитет.

Комитетът е изпратил вече писмо с предложението си до министърът на транспорта и утре, 11 февруари 2016 г., свиква пресконференция за да изложи предложението си.  

Коментари

blog comments powered by Disqus