Директорът на ГВА бе уволненГлавният директор на ГД „ГВА” Минчо Цветков е освободен от заеманата длъжност. Това обяви днес, 22 април 2016 г., транспортният министър Ивайло Московски. Като причина той посочи слабо административно управление.

По-рано днес, депутатът от РБ Атанас Атанасов изнесе сериозни данни за нарушения в ГВА на нарочна пресконференция.

От транспортното министерство, обаче заявиха, че смяната на Цветков е била обсъждана от един месец, поради сигнали за работата му. Вчера министър Московски е направил предложение до премиера за замяна на директора на ГВА и днес на Цветков му е била връчена заповед за уволнение.

Според Атанасов са давани разрешения на пилоти и авиокомпании да извършват летателна дейност, без да имат право за това.

„В тези факти, които ще ви посоча, има фрапиращи данни за това, че са издавани сертификати на авиокомпании и на пилоти да извършват летателна дейност, без да имат право за това. Това е същото като да дадеш книжка на шофьор, без да е завършил курс”, коментира Атанасов.

По думите му са установени два вида закононарушения от контролните органи на самата ГВА, но са потулени.

Първият вид злоупотреба сочат злоупотреба с власт. При извършени проверки са констатирани нарушения, които сочат, че пилоти от определени авиокомпании нямат право да превозват пътници. Става въпрос за три авиокомпании”, коментира депутатът.

Той бе категоричен, че за констатирани нарушения има предложения да бъдат отнети сертификатите на въпросните авиокомпании. За тези злоупотреби е бил сезиран министърът на транспорта Московски, за което от ДСБ разполагат със съответните писма.

Атанасов заяви, че при извършена проверка в Правителствения авиоотряд е било установено, че пилотите, които експлоатират един от вертолетите AW109 също са били неправоспособни. Този вертолет е собственост на МВР, но вместо да бъде ползван от "Гранична полиция" е предоставен на "Авиотряд 28".

Той каза, че има тежки закононарушения при кадровите назначения в ГВА, защото става въпрос за изключително важна правно регламентирана дейност, където за длъжностните характеристики за всяка една от позициите има конкретни изисквания.

„На основните звена с контролни функции, които имат отношение за сертифициране на авиационния персонал от една страна и от друга страна на авиационната сигурност, са назначени без конкурс лица, които не отговарят и са в крещящо противоречие на основни изисквания на длъжностната характеристика за заемането на тези постове. Образно казано тези, които трябва да раздават книжките – те нямат книжки”, коментира Атанасов. По думите му това е пълен абсурд.

Атанасов заяви, че освен, че е сезиран министърът, за това има образувана преписка на прокуратурата и последваща проверка от страна на ДАНС, но въпросните факти и обстоятелства са потулени.

Депутатът коментира още, че има строги изисквания по отношение на хората, които се назначават в ГВА.

„Длъжностните характеристики – отдел „Лицензиране на авиационния персонал”, се оглавява и в момента от лица, които нямат професия летец, нямат свидетелство за правоспособност на транспортен пилот, нямат 5000 часа като командири, но са назначени на тази изключително важна длъжност и към момента тази длъжност се заема от лице на име Иван Иванов, което не отговаря на тези изисквания”, каза той.

На следващо място Атанасов коментира, че дирекция „Летища, авиационна сигурност директор” се оглавява от София Стоичкова, която е с юридическо образование. За да се заема тази длъжност обаче, се изисква професионален опит в сферата на техническите науки или втори ранг пилот.

„Изнасяме тези факти и обстоятелства и ги адресираме към министър-председателя. Не знаем какво друго трябва да стане известно, за да се предприемат действия”, заяви ген. Атанасов.

За всички случаи на констатирани нарушения и нередности, са били информирани министрите на транспорта -Московски, Папазов, Ангелкова и пак Московски, Европейската агенция за авиационна безопасност както и ДАНС. Резултат до сега няма, добави Атанасов.

Коментари

blog comments powered by Disqus