Утре над София ще се проведе въздушен парадУтре ще стане факт въздушния парад над София по случай 6 май – Ден на храбростта и Българската армия. Над столицата ще прелетят 12 самолета и вертолета от състава на ВВС и ВМС.
Парадът ще бъде открит от вертолет Ми-17, който ще носи на външно окачване националния флаг на Република България.

Въздушният компонент на парада ще бъде открит от тройка вертолети, които ще преминат на височина от около 100 m. Това ще са Bell 206, AS 532AL Cougar и за първи път пред публика в София ще се появи вертолетът на ВМС AS 565MB Panther.

След тях в разсредоточен боен строй със скорост от 320 km/h ще преминат самолетите Ан-30 и C-27J Spartan.

Учебната авиация ще бъде представена от три машини прелитащи в строй „клин” на височина от 250 m и скорост от 360 km/h. Водач на групата ще е реактивният учебно-тренировъчен самолет L-39ZA, а водени ще са два PC-9M.

Бойната авиация също ще мине в стой „клин” на височина от 300 m и интервал между самолетите от 30 m. Водач на грушата ще е МиГ-29УБ, а водени ще са два Су-25К.

По земята ще преминат пускова установка от ЗРК С-300 и транспортно-зареждаща машина от състава на ЗРК С-125.

Командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев гарантира, че военните самолети и вертолети, които в момента се базират на летище София, ще прелетят над града независимо от метеорологичните условия.

Парадът започва в 10,00 часа на площад „Княз Александър I”. Въздушната му част ще стартира в 10,30 часа. Групите самолети и вертолети ще прелитат по посока изток-запад. Най-добро място за наблюдаването им ще са стълбите на БНБ и пространството пред Президентството.

Коментари

blog comments powered by Disqus