Министър Ненчев бе разпитван заради договора с ПолшаMинистърът на отбраната Николай Ненчев бе разпитван над два часа днес, 13 май 2016 г., в Софийска градска прокуратура във връзка с ремонта на двигателите РД-33 в Полша.
Според Ненчев той е бил привикан за даване на показания по проверка на прокуратурата.

„Говорихме за това как са сключени договорите за ремонт на двигателите на МиГ-29 . Какво е наложило да бъде сключен договорът с Полша вместо РСК „МиГ”. Аз от самото начало се стремях към пълна прозрачност. Всички клаузи по договора ги обсъждахме в много широк аспект, включително и от медиите”, коментира военният министър, но реално договорът с Полша за ремонт на шест двигателя РД-33 бе засекретен.

Министърът на отбраната каза още, че не могъл съвсем да се ориентира за точното естество на проверката и каза, че част от прокурорските въпроси са му се сторили неумесни, но не коментира какви точно са били те. Според Ненчев проверката се прави заради накърнени интереси, а изборът на Полша бил геополитически.

През декември 2015 г стана ясно, че прокуратурата е възложила на ДАНС да провери договора за ремонт на изтребителите ни с Полша по сигнал на гражданин, който се позовавал на медийни публикации. От прессъобщение на прокуратурата тогава стана ясно, че сигналът е внесен на 9 октомври от Ромил Златанов. В него се твърди, че са допуснати правонарушения във връзка с предстоящо сключване на договор за ремонта на самолети МиГ-29. Към сигнала са приложени статии по темата от различни медийни издания. От ВКП сигналът беше пратен в Специализираната прокуратура.

Десет дни по-късно е отказано образуването на досъдебно производство, тъй като не били установени данни за престъпления против републиката, извършени от организирана престъпна група. Сигналът обаче е препратен на СГП заради налични данни за престъпление от общ характер.

Междудържавният договор с Полша за ремонт на шест двигателя РД-33 бе ратифициран от Народното събрание в края на ноември 2015 г.

Коментари

blog comments powered by Disqus