Летище София отива на 35-годишна концесияСрокът на концесията на Летище „София“ ще е 35 години. Това каза днес, 17 май 2016 г., министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Ивайло Московски след правителственото заседание, цитиран от агенция "Фокус".

Той обясни, че не би могъл да влиза в детайли, заради действащите директива и регламент, според които всички потенциални кандидати, които искат да се информират за условията могат да го направят по едно и също време за всички детайли, като за да имат равен достъп до информацията обявлението за концесия се публикува с службата Official Journal на Европейската комисия.

„Основната рамка е срокът на концесията на Летище „София“ ще е 35 години, ще има едно голямо авансово концесионно заплащане в началото на концесията. Има заложена инвестиционна програма, има заложена годишна концесионна такса, има разпределение в годините на видовете инвестиции – стандартните критерии, които са за такъв тип концесия“, посочи министър Московски.

Преди ден в интервю за вестник „24 часа” министър Московски заяви, че интерес са заявили летищата в Мюнхен, Франкфурт, Цюрих, Ванси, Лион, Дъблин и инвестиционният фонд зад "Хийтроу. Според него първоначалната вноска по концесията щяла да бъде 570 – 580 млн. лева, която ще се вземе веднага на куп.

По думите му, нетният ефект за държавата от целия пакет на тази концесия се очаква да бъде около 1,2 милиарда лева за целия период. Очаква се договорът да бъде сключен през 2017 г., годишната концесионна такса да бъде 2% от приходите, а задълженията на концесионера ще включват инвестиция на 300 - 350 млн. лева.

Коментари

blog comments powered by Disqus