Ryanair мисли да сезира ЕК за неправомерна държавна помощ към „България ер”Ryanair обмисля да сезира Европейската комисия за неправомерна държавна помощ, която според тях страната ни предоставя на превозвача "България ер". Това съобщи днес, 17 май 2016 г., пред журналисти Дейвид О'Брайън, главен търговски директор на ирландската компания.

Той цитира данни, според които българската компания дължи на летище София такси за близо 3 години назад на стойност около €30 млн., а в същото време собственикът ѝ „Химимпорт” е раздала дивидент на акционерите си за €8 млн. О'Брайън допълни, че същата компания чрез собственика си държи по 40% в концесионерите на летищата във Варна и Бургас и попита дали и на тях дължи пари. Той се пошегува, че компанията му е отправила запитване до летище София дали може и Ryanair, вместо да си плаща всеки месец дължимото, както прави в момента, да се издължи през 2019 г.

"Това е много нечестно и несправедливо, за нас това е недопустима държавна подкрепа", заяви Дейвид О'Браян. Той допусна, че може да има обяснение на ситуацията от българските власти, но не е получил отговор и не е успял да се срещне с ресорния заместник-министър на транспорта Антон Гинев, който се извинил с отсъствие в чужбина.

О'Браян уточни, че подаването на жалбата в ЕК ще бъде крайната мярка, до която ще прибегне компанията му и не иска да се стига до това, защото административната процедура е дълга и тежка.

Той посочи, че държавна помощ никога не е спасявала една компания от фалит и даде пример с авиолиниите на Кипър, които са банкрутирали въпреки държавната подкрепа и докато ЕК е разглеждала жалбата по този казус.

По-късно от „България ер” пуснаха съобщение, в което заявяват, че коментарите са били в „контекста на практики и конкретни данни, от които българският превозвач се дистанцира”. От компанията заявиха, че имат нормални търговски взаимоотношения с въпросните летища, но не отхвърлиха в прав текст твърденията за голяма задлъжнялост.

През юни 2015 г. настоящият транспортен министър Ивайло Московски в прав текст заяви, че „България ер” дължи над 50 млн. лева на столичното летище, като тогава той говори и за погасителен план с компанията, но не е известно каква част от тази сума е погасена.

В същото време информационният сайт “Факти” съобщи, че по информация на летище София, с която разполагат „България ер” дължи 55 млн. лева.

„Задълженията са за период от година и половина, но трябва да се има предвид, че вече има два издадени акта за публични държавни вземания и тези актове са за по-предишен период. Единият от тях не е влязъл в сила и подлежи на обжалване., т.е. поради тази причина летището не може да си събере парите, тъй като трябва да мине съдебна процедура”, заявяват от летище София за „Факти” и уточняват, че двата акта са за общата сума от 17 млн. лева, но единия от тях (за 14 млн.) се обжалва по съдебен път.

Дейвид О'Брайън съобщи още днес, че откриването на базата на компанията му в София се измества с почти два месеца, поради огромното търсене и ще стане факт на 6 септември. Тогава се очаква старта на общо 21 дестинации от и до столичното летище. Според него през 2016 г. компанията му ще превози 230 000 пасажери на българския пазар, а през 2017 г. цифрата трябва да достигне 1,5 млн.

Коментари

blog comments powered by Disqus