ВВС тренираха евакуация на катапултирал се над сушаЕкипажи на вертолет AS 532AL Cougar тренираха евакуация на катапултирал се над суша екипаж. Това се случи по време на третото издание на курса по оцеляване на катапултирал или принудително кацнал над суша летателен състав, съобщава ВВС.

Следвайки целта на курса – възможно най-пълна подготовка на летателния състав за адекватни реакции в различни критични ситуации, в сценария този път бе включена и тренировка за въздушна евакуация на екипажи в условията на пресечен и „вражески“ терен. Участниците отработиха стандартни процедури за сигнализация към евакуиращ екипаж/машина, опознаване и действия при евакуация с вертолет.

Евакуиращият екипаж бе от състава на 24-та авиобаза Крумово. Той от своя страна оттренира процедури за бойно търсене и спасяване, опознаване на бедстващия, и евакуация, както на здрав, така и на пострадал екипаж.

Курсът се проведе в периода 30 май – 2 юни 2016 г. и включи още преход през пресечен, горист терен, оказване на първа помощ, изработване на носилки, маскиране, прикрито придвижване, избягване на сили на противника, ориентиране, движение по маршрут с карта и компас, промяна на направления и точки за евакуация в бойни условия.

Обучаеми бяха пилоти и екипажи от авиобазите ни Граф Игнатиево, Безмер, Крумово и 16-та Транспортна авиогрупа и База КУН, а инструктори – екипажи и спасители от Крумово и 16-та транспортна авиогрупа.

ВВС тренираха евакуация на катапултирал се над суша

ВВС тренираха евакуация на катапултирал се над суша

ВВС тренираха евакуация на катапултирал се над суша

Коментари

blog comments powered by Disqus