България е поискала информация за девет F-16 от ПортугалияБългария е изисквала информация от Португалия за модернизирането на девет употребявани изтребителя F-16. Това е заявил говорител на португалското Министерство на отбраната, цитиран от IHS Jane’s.

Говорителят на португалското МО е уточнил, че има вече запитване от Румъния за придобиването и модернизирането на още 12 броя F-16. Страната вече е договорила 12 машини от същия тип, като доставката на първите се чака през тази есен.

От португалското МО са уточнили, че ако се стигне до сделки с някоя от двете държави, то няма да се доставят изтребители F-16, които се експлоатират от ВВС на страната, а ще се доставят машини от САЩ по линия на програмата EDA (Excess Defense Articles) или от друга съюзна държава, която сваля от въоръжение F-16.

Така в Португалия ще се извърши ремонта и модернизацията (в заводите OGMA) на въпросните изтребители, а ВВС на страната ще се грижат за обучението на летателните и технически екипажи.

Вчера Народното събрание даде разрешение за започване на работа по Инвестиционния проект за придобиване на нов изтребител. Очаква се в следващите месеци да се пусне запитване за даване на оферта (RFP) до страните потенциални доставчици. Португалия е една от тях, като логистиката ще се осигури от САЩ.

Коментари

blog comments powered by Disqus