Спряха процедурата за концесиониране на софийското летищеПроцедурата за концесия на летище София е спряна. От Министерството на транспорта уточняват, че причина за това е подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията, предаде днес, 19 юни 2016 г., БНР.

Както става ясно жалбата е от саудитско-кувейтското обединение МАК/АДМАК, изградило новата писта на летището. Тя е подадена на 15 юни, но нейната същност е неясна, защото самата жалба не е публична. Дружеството осъди "Летище София" ЕАД за 45 млн. лева неустойки на международен арбитраж.

Вероятната причина за жалбата е опасенията на МАК/АДМАК за това, че няма да може да получи неустойката си, тъй като по изискването на концесията всички стари задължения на летището няма да бъдат прехвърлени на концесионера.

Правителството възнамеряваше на даде софийското летище на концесия за 35 години. Временното спиране на процедурата ще забави сроковете на концесията. Обявеният сега срок за подаване на оферти е 20 октомври, но сега ще се чака решение на антимонополната комисия.

Коментари

blog comments powered by Disqus