Българските МиГ-29 се завърнаха от “Anakonda 16”С изключителен успех завърши участието на българските летци в многонационалното учение „Anakonda 16“, което се проведе в 22-ра тактическа авиобаза – Малборк, Полша в периода от 6 до 17 юни 2016 г. Това съобщават от авиобаза Граф Игнатиево.

Почти осем години след пребазирането на нашите изтребители МиГ-29 в Република Гърция за участие в двустранната съвместна тренировка „Смело сърце - Юг”, българските летци вземат участие в учение извън границите на страната ни.

Летателният, инженерно-техническият и осигуряващ състав от авиобаза Граф Игнатиево излетяха от базовото си летище на 6 юни сутринта с два изтребителя МиГ-29 и транспортен самолет C-27J Spartan за авиобазата на полките ВВС Малборк. Един час по-късно, в авиобаза Кечкемет, с логистична поддръжка от унгарска страна, беше извършена подготовка за повторен полет до Малборк. Следва близо час и половина полет до пребазирането на полска територия.

Планираните полети в периода 7-16 юни включват изпълнение на задачи съвместно с полските МиГ-29 от състава на 41-ва изтребителна авиационна ескадрила. Всички мисии на нашите екипажи са успешно изпълнени, а опитът и ползите в подготовката неоспорими, смятат нашите летци.

Ръководител на състава от авиобаза Граф Игнатиево в учението бе подполковник Методи Орлов, началник на отделение „Планиране и отчитане на летателната дейност“.
Инженерно-авиационното осигуряване на авиационната техника, участваща в „Анаконда 16“ в Република Полша се извърши под ръководството на майор Людмил Вълков, старши инженер в отделение „Авиационна техника и въоръжение“.

Майор Любомир Славов и капитан Иван Динков изразиха отлични впечатления от създадената организация, осигуряване и подкрепа на полските домакини. Според тях авиобаза Малборк разполага със завидна инфраструктура, която е позволила българските изтребители и транспортен самолет да разполагат с отделна самолетна стоянка, а предполетното и следполетно обслужване на нашата авиационна техника да се извършва в хангар, заделен за нуждите на участието ни в учението.

По време на съвместните полети нашите летци се запознаха с възможностите на полските МиГ-29 и оцениха високо преимуществата, които те притежават след модернизацията си в WZL2 – Бидгошч, се казва още в съобщението на авиобаза Граф Игнатиево.

Снимки: майор Любомир Славов

Българските МиГ-29 се завърнаха от “Anakonda 16”

Българските МиГ-29 се завърнаха от “Anakonda 16”

Българските МиГ-29 се завърнаха от “Anakonda 16”

Коментари

blog comments powered by Disqus