Божурище отново на път да стане паметник на културатаДържавата ще направи пореден опит да обяви историческото летище Божурище за паметник на културата. Днес, 22 юни 2016 г. на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев показа писмо на Националния институт за недвижимо културно наследство от 16 юни, с което се предлага летището да получи статут като групова, историческа, урбанистична и архитектурно-строителна ценност, а сгради на територията ѝ да станат единични паметници.

За да стане решението окончателно обаче, то трябва да бъде потвърдено от министъра на културата и неговия специализиран съвет, а заповедта да не падне в съда.

Над десет години вече се точи сагата с летище Божурище, което е едно от най-старите летища в света, но през 2007 г. премина в частни ръце срещу 106 апартамента в София и Пловдив. Въпреки че двама министри на културата - Стефан Данаилов и Вежди Рашидов - подеха процедура за обявяването му за паметник през 2008 и 2010 г., административни пропуски направиха решенията им нищожни.

През април 2013 г. Върховният административен съд окончателно отмени заповедта на Рашидов заради съществени нарушения, включително неуведомяване на заинтересовани лица, липсващи данни, необнародване в "Държавен вестник".

Междувременно през юни 2014 г. собственикът - италианският концерн "Индустриален парк София" АД, започна да руши хагарите и да унищожава пистата за изграждането на "модерен мултифункционален и логистичен парк", като обеща паралелно да направи за своя сметка музей на авиацията.

Красимир Велчев, който превърна "Божурище" в своя кауза, благодари на сегашния екип на Министерството на културата, както и на бившия министър Стефан Данаилов за усилията, защото доказали, че "не всичко е кюфтета и кебапчета". Според депутата от ГЕРБ след добиването на статут паметникът можело да бъде одържавен или да бъде превърнат в летище от сегашните или нови инвеститори.

По думите на Велчев сега има няколко варианта за "Божурище". Може да бъде върнато на държавата или самите собственици да решат да го направят летище, което няма да наруши статута му на културен паметник.

Според Велчев има и трета възможност - да бъде превърнато в летище, като се привлекат инвестиции. Вече имало такъв интерес от инвеститори от Германия и Дубай.

Коментари

blog comments powered by Disqus