Министър Ненчев: Надявам се „Авионамс” да ремонтира МиГ-29„Надява, че след като държавата си възвърна собствеността на „Авионамс“, да бъдат намерени възможности в бъдеще ремонтите на самолети МиГ-29 да се извършват в този завод”, това е заявил министъра на отбраната Николай Ненчев днес, 25 юни 2015 г., във Велико Търново.

Военният министър коментира и ходът на изпълнението на договора с Полша за ремонт на двигателите на самолети МиГ-29. Той увери журналистите, че полската страна спазва всички клаузи.

В началото на май тази година държавата си върна авиоремонтния завод „Авионамс” (бивш ТЕРЕМ „Георги Бенковски”), след като изкупи акциите на досегашния собственик "Хедж инвестмънт България", който от своя страна имаше дългове към фалиралата банка КТБ.

„Авионамс” последно е работил по МиГ-29 в периода 2007 – 2009 г., когато извършваше, заедно с руската компания РСК МиГ, мероприятия по преминаване на експлоатация по състояние и възстановяване на летателната годност на 16 български изтребителя.

Настоящата концепция на МО предполага ползването на МиГ-29 до около 2022 г.

Въпреки, че преди няколко месеца министър Ненчев обясняваше, че се чакат два ремонтирани двигателя РД-33 от Полша през май, реално по договор това трябва да се случи през юли. Следващите два трябва да дойдат през ноември.

Коментари

blog comments powered by Disqus