Генерал Мирчев: Ми-24 не лети в моментаЕдинственият български щурмови вертолет Ми-24 (борд 142) в момента не лети по технически причини. Това заявява бригаден генерал Петьо Мирчев в интервю за официоза на МО вестник „Българска армия”.

Според командира на 24-та авиобаза до средата на март са били налетени 98 часа с единствения Ми-24В, но след това са се появили технически проблеми след 100-часовия преглед.
Машината не е летяла повече от два месеца и се чака да бъде оправена от ремонтното предприятие ТЕРЕМ „Летец”

Борд 142 премина през капитално-възстановителен ремонт и удължаване на техническия ресурс и бе предаден на ВВС в края на ноември 2015 г. За сега няма финансиране за ремонт на втори щурмови вертолет.

Генерал Мирчев аламрира и че е възможно поверената му авиобаза да остане само с един вертолет Ми-17 през есента на следващата година. В момента един вертолет от този тип преминава през ремонт и той трябва да бъде получен през септември.

В авиобазата паралелно се удължава ресурса на останалите Ми-17, но ако не се вземат мерки (осигуряване на още капитално-възстановителни ремонти) през пролетта на 2017 г. остават изправни два броя, а от есента ще бъде само един.

Командирът на 24-та авиобаза подчертава важността на Ми-17, особено в ролята му за борба с горските пожари. През тази година са заявени два вертолета и 100 часа нальот, които могат да се използват за целта през юни, юли и август.

Генерал Мирчев също заявява, че ситуацията с напускащия личен състав е тревожна.

Коментари

blog comments powered by Disqus