Стартира тренировката “Balkan Spartan 16”Oт утре, 29 юни 2016 г. започва многонационалната летателна тренировка на военно-транспортна авиация “Balkan Spartan 16”. Тя ще продължи до 8 юли и ще бъде домакинствана от авиобаза Враждебна. Това съобщават от ВВС.

В тренировката участват военно-транспортни самолети С-27J Spartan и екипажи от състава на Военновъздушните сили на България, Италия и Румъния.

Пребазирането на гостите и планирането на тренировъчните полети приключва на 3 юли.

Самите тренировъчни полети стартират на 4 юли. Задачите, които ще се изпълняват по време на “Balkan Spartan 16” са: полети по маршрут на малка и пределно малка височина, тренировъчни заходи за десантиране на товари, тактически заходи за кацане, кацане и излитане от грунтова полоса, десантиране на парашутисти.

Летище София-Враждебна е определено като основно летище за излитане и кацане. Тренировъчните тактически заходи и кацания и десантирането на товари ще се изпълняват на летище Чешнигирово, а парашутните скокове – на летищата Пловдив и Чешнигирово. Парашутните скокове ще се изпълняват от парашутисти на авиобаза Крумово и на Сухопътни войски.

В щаба на учението “Balkan Spartan 16” освен ВВС на България, Италия и Румъния ще се включат още представители на ВВС на Словакия и на Европейската агенция по отбрана. Официални наблюдатели на учението ще бъдат представители на ВВС на Литва, Австралия и на Бреговата охрана на САЩ. Те ще преценят дали да се включат в бъдещи тренировки на военно-транспортната авиация, домакинствани от ВВС на България.

За трета поредна година Военновъздушните сили на България домакинстват различни многонационални тренировки на военно-транспортната авиация. Това, освен че те се утвърждават като доверен и търсен партньор, има изключителен ефект за ВВС по отношение на:

– постигане на висока оперативна съвместимост на българските ВВС за участие в многонационални операции със страни-съюзници;

– повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на личния състав от ВВС за изпълнение на транспортни задачи;

– повишаване на теоретичната и практическа подготовка на инженерно-техническия състав (ИТС) за обслужване на самолет С-27J;

– повишаване на практическа подготовка за ръководство, насочване и управление на
ниско-летящи, малоскоростни цели.

Коментари

blog comments powered by Disqus