Израелски Boeing 747 бе ескортиран от български изтребители след бомбена заплахаПътнически самолет Boeing 747 на израелската авиокомпания El Al бе ескортиран от български изтребители МиГ-29 по време на преминаването му над България днес, 5 юли 2016 г. За самолетът е имало информация за наличие на бомба на борда му.

Boeing 747-400 (4X-ELD) e изпълнявал редовен полет LY002 от Ню Йорк до Тел Авив. По време на полета е получена информация за наличие на бомба на борда на самолета. Вместо да се приземи веднага машината е продължила полета си за Израел.

По време на прелитането си над Европа лайнерът е бил ескортиран от ВВС на няколко страни. Швейцария и Хърватска официално съобщиха, че са ескортирали самолета. Неофициално е известно, че изтребители на френските и сръбските ВВС са придружавали израелския Boeing 747 по време на прелитането на тяхна територия.

Българското МО потвърди запитване на АЕРО, че подобна задача е била извършена и от дежурната двойка МиГ-29 от състава на българските ВВС.

„Бяха задействани стандартните процедури за осигуряване на преминаването на самолета през въздушното пространство на Република България. Израелският самолет бе ескортиран от български изтребители”, се казва в съобщението на МО.

Според записите на сайта flightradar24 израелският самолет е навлязал на българска територия около 10,47 часа местно време и е навлязъл в Гърция около 11,03 часа.

Полетът е приключил благополучно в 12,54 часа местно време на летището Бен Гурион в Тел Авив.

Коментари

blog comments powered by Disqus