Започнаха полетите на „Balkan Spartan 2016”Днес стартираха полетите в рамките на многонационалната летателна тренировка „Balkan Spartan 2016”, която се провежда на територията на България. В нея участват военно-транспортни самолети C-27J Spartan от състава на ВВС на България, Италия и Румъния.

„Досега сме правили многонационални тренировки с различни типове самолети, където сме работили заедно. Вследствие на тези тренировки решихме, че е хубаво да започнем малко по-профилирано. Това е първата тренировка, която е само за един тип самолети – за С-27J Spartan“, разказа полковник Петър Цолов, директор на учението, пред БГНЕС.

„Като пилотна тренировка участват самолети и екипажи от България, Румъния и Италия. Има и участници от Словакия, които предстои да закупят подобен самолет, с желание са се включили в тренировката – в структурите – в оперативните клетки, фронт деск, за да могат да видят как се работи и как се подготвят пилотите в тази тренировка. Имаме наблюдатели от Литва, САЩ и Австралия, които притежават същия тип самолет. Те са тук, за да видят как работим и с цел преценка дали да се включат в бъдеще в подобни тренировки”, обясни полковник Цолов.

Тренировката е фокусирана върху отработване на процедури само за С-27J Spartan, както пилотски, така и технически, във въздуха и на земята.

„Целта е да изгладим различията между начина на летене, между полетите, които извършваме, начина, по който пилотите ги извършват, как техниците обслужват самолетите. Дори и да няма разлика, да потвърдим един на друг, че нямаме различия, за да може да придобием увереност в себе си”, подчерта полковник Петър Цолов.

Три самолета участват в тренировката – по един от България, Румъния и Италия. Тренировката ще протече до петък, когато самолетите си заминават.

Днес, утре и вдругиден са тактическите полети, които са най-интензивни. В тях ще участват и парашутисти от 68-ма бригада Специални сили. Самолетите ще летят в планината на пределно малка височина. След, което ще отидат на летище Чешнегирово, където ще разтоварват товари. Ще се имитира, че кацат на тактическо летище, за да доставят екипировка и оборудване за други сили. Това може да бъде реална ситуация по време на бедствие и аварии за населението. Парашутисти ще бъдат натоварени с товари и ще изпълняват парашутни скокове над Чешнегирово.
Многонационална летателна тренировка на военно-транспортната авиация “Balkan Spartan - 2016” ще продължи до 8 юли в авиобаза Враждебна.

Задачите, които ще се изпълняват по време на “Balkan Spartan - 2016”, са: полети по маршрут на малка и пределно малка височина, тренировъчни заходи за десантиране на товари, тактически заходи за кацане, кацане и излитане от грунтова полоса, десантиране на парашутисти. Летище София - Враждебна е определено като основно летище за излитане и кацане. Тренировъчните тактически заходи и кацания и десантирането на товари ще се изпълняват на летище Чешнегирово, а парашутните скокове – на летищата Пловдив и Чешнегирово.

Парашутните скокове ще се изпълняват от парашутисти на авиобаза Крумово и на Сухопътни войски.

Снимки: Александър МЛАДЕНОВ

Започнаха полетите на „Balkan Spartan 2016”

Започнаха полетите на „Balkan Spartan 2016”

Започнаха полетите на „Balkan Spartan 2016”

Коментари

blog comments powered by Disqus