Започва тренировката „Тракийска звезда 2016”Днес, 11 юли 2016 г., започна съвместната летателна тренировка “Тракийска звезда 2016” със сили и средства от Военновъздушните сили на Република България, 144-то въздушно крило на Въздушната националната гвардия на Калифорния, ВВС на Република Румъния и ВВС на Република Гърция. Това съобщават от ВВС.

Тренировката ще се проведе във въздушното пространство на Република България.

Тя е част от План за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина за 2016 г. Общ ръководител на летателната тренировка е заместник-командирът на ВВС – бригаден генерал Анатолий Кръстев, а ръководител е командира на военно формирование 28000 – Граф Игнатиево – бригаден генерал Иван Лалов.

Тренировъчни полети ще се изпълняват в периода от 11 юли 2016 г. до 22 юли 2016 г. със следните сили и средства:
– от българска страна участват изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, УТС L-39ZA от учебната авиационна група в Долна Митрополия, щурмовите самолети Су-25 от базата за предно разполагане в Безмер, вертолети AS 532AL, Ми-24 и Ми-17 от авиобаза Крумово, С-27J Spartan от авиобаза Враждебна, както и формирования от ЗРВ.
– от 144то въздушно крило на Въздушната националната гвардия на Калифорния - 12 изтребителя F-15C/D, от ВВС на Република Румъния със самолети МиГ-21 Lancer и от ВВС на Република Гърция с изтребители F-16.

Основните цели са постигане на по-висока оперативна съвместимост на българските Военновъздушни сили за участие в операции под егидата на НАТО и повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на личния състав от ВВС.

Коментари

blog comments powered by Disqus