Секретарят по въпросите на ВВС на САЩ посети БългарияДебора Лий Джеймс, секретар на ВВС на САЩ в Пентагона (имаща ранг на заместник министър на отбраната) посети днес, 13 юли 2016 г., България. В програмата ѝ се включиха официални срещи и публична лекция.

Според Военният телевизионен канал Джеймс се е срещнала с министъра на отбраната Николай Ненчев, началника на отбраната генерал Константин Попов и командира на ВВС генерал-майор Румен Радев. От българското МО не са публикували никаква официална информация за визитата и естеството на разговорите.

Визирата на Джеймс не беше оповестена предварително.

По време на публичната си лекция „Въздушна мощ за глобална сигурност” в Централния военен клуб, която бе организирана от посолството на САЩ и Атлантическия клуб Джеймс е заявила, че е обсъдила с българските представители задълбочаване на връзките между двете страни.

„Важен пример за българските инвестиции в отбраната е решението на българския парламент да се обнови изтребителния флот в отговор на необходимостите за отбрана на българското въздушно пространство. Казах на българските официални лица с които се срещнах да продължават да настояват за това, защото е изключително важно”, отбеляза в лекцията си Джеймс.

Посещението на Дебора Лий Джеймс съвпада със започване на процесите по избор на нов боен самолет за ВВС. Една от опциите, която ще бъде оценена, са употребявани изтребители F-16A/B Block 15 (произвеждани в първата половина на 80-те), които ще се купят от САЩ и ще се модернизират в Португалия.

Дебора Лий Джеймс е на европейска обиколка, която ще продължи 10 дни и ще включи осем държави. Преди България тя е посетила Португалия.

Лекцията на Джеймс може да се види тук:

Коментари

blog comments powered by Disqus