Сметната палата ще проверява „Летище София” ЕАДСметната палата ще извърши проверка на дейността на държавното дружество „Летище София” ЕАД, което в момента стопанисва столичносто летище. Одитър на най-голямото българско летище бе поискан от БСП.

Проверката ще обхване периода от 1 януари 2013 г. до 30 юни 2016 г. По план одитът трябва да приключи до март 2017 г., решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента.

Одитът на предприятието беше поискан от БСП, след като синдикати обвиниха ръководството на летището в източване на средства. Според обвиненията дружеството може да изкарва повече пари, отколкото в момента, и затова няма нужда да бъде давано на концесия.

Първоначалното искане беше за проверка от 1 септември 2011 г. до 31 юли 2015 г., но Сметната палата прецени, че периодът е твърде дълъг.

Депутатът от БСП Румен Гечев даде за пример продажбата на свои 160 дка за 7 млн. лв. на компанията "Хемус Еър", която е в една структура с превозвача "България Ер", който от своя страна дължи на аеропорта 50 млн. лв.

Решението за продажба на имота, който е бил отреден за карго, кетъринг, обслужване на самолети и инженерни системи, трафопост и митница, е взето от правителството в оставка през март 2013 г. То е за пряко договаряне с "Хемус Еър", която вече притежава части от имота и иска да го вземе целия.

Коментари

blog comments powered by Disqus