Вертолет на „Хели ер” спаси човек в Рила41-годишна жена от Чехия е спасена в района на връх Мусала след операция на планинските спасители, при която е участвал и вертолет AW109 на “Хели ер”. Това съобщиха от Планинската спасителна служба, цитирани от агенция „Фокус”.

По време на преход в района на връх Мусала жената е паднала и си е ударил главата, вследствие на което е натъртила ребрата си, получила е кръвоизлив и е изгубила съзнание. Спасителната операция е започнала след като 15,30 часа е подаден сигнал до телефон 112 и е приключила около 18,00 часа, като пострадалата вече е настанена в болница.

От ПСС обясниха, че са поискали съдействие на застрахователна фирма, тъй като времето е позволявало използването на вертолет, а районът, в който е пострадала туристката от Чехия е труднодостъпен и наземна операция би отнела значително повече време. В вертолета са пътували двама спасители от планинската спасителна служба - единият е началникът на базата на ПСС в Боровец Петър Терзийски, който е ориентирал машината къде е точното място, където е пострадала жената, а другият е щатен служител към ПСС.

От ПСС посочиха, че операциите, при които участват вертолети са много скъпи и призоваха редовните туристи в планините да сключат застраховка, както е направила и пострадалата жена.

„Хели ер” разполага с два вертолета AW109K-2 в конфигурация за медицинска евакуация и търсене и спасяване.

Коментари

blog comments powered by Disqus