МО: Не търсим конфликт, но руските самолети летят без опознавателни знаци, транспондери и летателни плановеПовече от 48 часа след като бе забъркан поредния скандал поради неясно и неточно говорене от страна на военния министър Николай Ненчев, Министерство на отбраната излезе с нарочно изявление по темата. Ето текстът на изявлението.

„След случаите на неизпълнение на международни норми във въздухоплаването от руски самолети над акваторията на Черно море, Министерството на отбраната на Република България счита за необходимо да информира българската общественост, че съгласно международните регламенти на Европейската агенция за гражданско въздухоплаване и регионалното Споразумение за разпределение на въздушното пространство над Черно море, за всяка страна е определен регион за полетна информация, отговорност и контрол (за България Flight Information Region Sofia – FIR Sofia). Този регион има координати в акваторията на Черно море далеч извън морското и въздушното пространство на страната.

В тази връзка изнесената информация от Министерството на отбраната не е свързана с нарушение на въздушното ни пространство, което би изисквало нота за протест, а е свързана с полети на руски самолети. Те са били без включени транспондери и без предварително заявени полетни планове. Има случай и на полет на самолет без отличителни знаци. Всички те са документирани от Военновъздушните сили на Република България и от системата за противовъздушна отбрана на НАТО. Българските ВВС стриктно изпълняват международните въздухоплавателни норми.

Министерството на отбраната на Република България не оспорва правото на самолети от ВВС на друга страна да извършват полети в международното въздушно пространство над акваторията на Черно море, включително и в региона за контрол на полети на България (FIR Sofia) при спазване на международните въздухоплавателни норми.

Министерството на отбраната не търси конфронтация с никого. Изразяваме загриженост за поддържането на взаимно уважение и доверие между черноморските страни при осъществяването на полети в международното въздушно пространство над акваторията на Черно море.”

Припомняме, че на 24 юли 2016 г. министър Ненчев даде телевизионно интервю, в което говори за повишената активност на руската военна авиация покрай границите на България. Той обаче изпадна в емоционални изказвания и не успя да се обясни за предназначението на т.нар. „зона за отговорност” на България над Черно море.

Редица български медии, агенция Reuters, а след това и многобройни чуждестранни медии отразиха изказването на министър Ненчев неточно и съобщиха, че България се оплаква от нарушения на въздушното си пространство.

Въпреки това от МО не направиха опровержение или уточнение на изнесената информация.

Вчера, 25 юли 2016 г., говорителят на руското МО генерал-майор Игор Конашенков се изказа остро по повод твърденията за „нарушения” от страна на руската военна авиация.

Едва след острото и на места иронично изказване от страна на руското МО българското Министерство на отбраната най-накрая реши да изясни максимално точно въпроса.

Трябва да се отбележи, че вдиганията на българските изтребители за действия по руската военна авиация над Черно море (които продължават вече близо четири години) е тема табу над която има практически информационно ембарго от страна на МО.

Липсата на официална информация и хронично хаотичните изказвания на министър Ненчев доведоха до поредния безсмислен скандал, уронващ престижа на България.

Коментари

blog comments powered by Disqus