Полша е изпратила първите два ремонтирани РД-33На 8 юли 2016 г. с полет на Военновъздушните сили на Полша, в авиобаза Граф Игнатиево са били доставени първите два ремонтирани двигателя РД-33 за изтребителите МиГ-29. Това се посочва в писмен отговор на военния министър Николай Ненчев до депутат от опозицията, предаде репортер на БГНЕС.

На 15 юли 2016 г. в МО са получили информация и, че други два от двигателите вече са отремонтирани.

“Понастоящем е започнал ремонта на последните два (5-ти и 6-ти) български двигатели, обект на Споразумението между България и Полша за ремонт на двигателите на самолетите МиГ-29, които следва да бъдат доставени на Република България до края на 2016 г.”, посочва Ненчев.

Военният министър припомня още, че на 29 декември 2015 г. на авиобаза Граф Игнатиев са били доставени два полски двигателя за изтребителите МиГ-29, които са за временно ползване, за период от 200 летателни часа или две години, което настъпи първо.

Ремонтът на шестте двигателя на изтребителите МиГ-29, които са на въоръжение в българската армия в Полша стана възможно на база договор между правителствата на Полша и България.

Ремонтът струва €6,2 млн. Руският производител на изтребителите заплаши, че ще заведе дело срещу България заради ремонта на двигателите в Полша.

Коментари

blog comments powered by Disqus