Израел ни предлага употребявани F-16Израел излезе с предложение към България да купи изтребители F-16 втора ръка, които са модернизирани от израелски компании. То е дошло в рамките на посещение на израелска делегация у нас по покана на Министерството на отбраната, научи агенция „Монитор”.

Делегацията включва представители на управление SIBAT на израелското Министерство на отбраната, което се занимава с износ на спецтехника и сътрудничество в сферата на сигурността, както и на държавна и частна компания от отбранителния сектор.

Гостите изрично настояли да се срещнат и с депутатите от военната комисия и вчера, 26 юли 2016 г., те представили предложението си и пред тях.

Предложението на Израел идва в рамките на процесът по избор на нов боен самолет, който реално стартира в началото на юни, когато Народното събрание даде одобрението си за инвестиционния проект. Той предвижда придобиването на ескадрила от 16 самолета на два етапа, като в рамките на първия до 2018 г. българските ВВС ще се сдобият с осем машини за сумата до 1,5 млрд. лв.

Досега основните разговори бяха за F-16 втора ръка от Португалия и за нови Gripen C/D от Швеция.

Предложението на Израел е изцяло нова и е за осъществяване на сделката на ниво междуправителствено споразумение.

„За цена все още не е ставало въпрос, направена беше само презентация на самолетите, които ни предлагат”, разказа заместник-председателя на Комисията по отбрана Валентин Радев от ГЕРБ.

Предложението било за няколко варианта на F-16, включително и за най-съвременните модификации. Депутатите по принцип харесали параметрите, които Израел ни предлага, но изразили притеснение по отношение на една от фирмите, които стоят зад офертата, съобщава „Монитор”.

Става въпрос за частната Elbit Systems, с която държавата ни има горчив опит. Тя бе избрана преди около 10 години да ремонтира хеликоптерите ни Ми-17 и Ми-24, но след пропадане на сделката, страната ни загуби 8 млн. лв. Тогава след сключването на договора, се оказа, че компанията няма лиценз от Русия за извършване на дейностите. България обаче вече беше превела крупна сума, която не ни бе възстановена в пълен размер.

Появата на Израел в процеса на избор на нов боен самолет се очакваше, но формално се търси оферта от страна член на НАТО и ЕС. Израел не членува в нито една от двете организации и не е ясно дали въобще страната ще бъде поканена да участва в конкурсната процедура.

През периода 2011 – 2014 г. израелските компании IAI и Elbit Systems направиха няколко презентации на различни опции за нов боен самолет за България, включително модернизирани F-5E/F, Kfir Block 60 и F-16A/B.

Сега Израел е представила F-16 ACE. По същество това е F-16A/B, преминали през основен ремонт и получили нов радар Elta EL/M-2032, нов борден компютър, ново оборудване на пилотската кабина и разнообразни въоръжение и оборудване израелско производство. Машините са били свалени от въоръжение в израелските ВВС и в момента са на дългосрочно съхранение.

Коментари

blog comments powered by Disqus