Валентин Радев: Израелското предложение за употребявани F-16 е много доброПредложението на Израел за употребявани F-16 е много добро и идва навреме. Това заявява депутатът Валентин Радев (ГЕРБ), който е заместник-председател на Комисията по отбрана в Народното събрание в интервю за днешния брой на вестник „Монитор”.

„Имаше посещение у нас на делегация от Израел, тя е провела и среща в МО. Представиха ни накратко и на нас предложението си – става въпрос за самолети F-16 втора употреба в три модификации - Block 30, Block 40 и Block 50”, обяснява депутатът Радев.

Радев изразява не до там доброто си впечатление за Elbit Systems, които са също част представения модернизационен проект, поради провалената от тях модернизация на българските вертолети Ми-24 през 2006 – 2007 г.

„Иначе, ако оставим това на страна, предложението е много добро и идва навреме. В последните година-две повечето държави, които преди искаха да се освобождават от съвместими с НАТО многоцелеви самолети, каквито са F-16, като че ли забравиха за това, поради разместването на пластовете в геополитически план в Европа и света. Пазарът изведнъж позамръзна. Освен това от Израел вече сме доставяли модерни бронирани машини, т. нар. пустинни котки, и там нямаме забележки”, казва още Радев.

По думите на Валентин Радев до сега активно на МО са предлагани изтребители от Португалия (употребявани F-16 MLU) и от Швеция (нови Gripen C/D).

Не е ясно дали въпросните названия „Block 30/40/50” са свързани с реалните названия на модификациите на F-16 или са някакви вътрешни израелски названия. Трябва да се отбележи, че израелските F-16I Block 50 (реално те са Block 52) са изключително модерни и до известна степен секретни машини, като е много малко вероятно те да са пуснати за продажба.

Интересно е да се отбележи, че водещата статия на новия брой на официоза на МО вестник „Българска армия” е посветена точно на предложените от Израел F-16.

На 2 юни 2016 г. Народното събрание одобри инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Следващата стъпка е пускане на запитване за даване на оферта (RfP) до потенциалните доставчици. За сега не е ясно кога ще се случи това.

В интервю на началника на отбраната генерал Константин Попов в днешния брой на вестник „24 часа” заявява, че по проекта за придобиване на нов изтребител се работи активно, но не дава срокове и детайли.

В същото време депутатът Радев заявява, че след парламентарната вакация (тя приключва на 29 август) в Комисията по отбрана ще бъде привикан министърът на отбраната Николай Ненчев за да даде информация по изпълнението на проекта.

Коментари

blog comments powered by Disqus