Какофония след оставкаПодадената вчера, 1 август 2016 г., оставка от страна на командира на ВВС генерал-майор Румен Радев очаквано разбуни духовете и съвсем очаквано премиерът Бойко Борисов и военният министър Николай Ненчев се хвърлиха да гасят пламъците на евентуалното недоволство. Това стана по време на посещението им в авиобаза Граф Игнатиево.

Мисията „ер полисинг”

На въпрос на журналисти към премиера Борисов за това дали би допуснал друга държава да охранява небето над България, отговори военният министърът (или направо казано се хвърли на абразурата).

"Ама то и сега се охранява, извинете. И сега чужди държави го правят. Разбира се, че имаме и споразумение с Гърция, и с Румъния. Това се случва. Колко пъти ви казвам, защо подвеждате премиера", каза министър Ненчев.

Той обясни, че в Закона за отбраната и въоръжените сили е записано, че тази дейност се извършва съвместно по искане на българската страна.

„Тази инициатива се насърчава от нашите партньори в НАТО”, отбеляза още Ненчев.

Министър Ненчев обвини журналист, че не задава коректно въпроса, когато го попита дали чужди ВВС ще охраняват въздушното ни пространство.

„Бихме могли съвместно с други държави да охраняваме въздушното ни пространство и го казвам с цялата си отговорност – това ще ни излезе много по-евтино! Тоест, между България и евентуален партньор. Никога не сме говорили за това да преотстъпим суверенитет и правото на друга държава. Не е и необходимо", каза Ненчев.

Ненчев не каза колко би струвало охраната на въздушното ни пространство от чужди ВВС, като отбеляза, че това зависи от продължителността на мисията, а българската страна имала ангажимент най-вече с осигуряването на нощувките на чуждите военни, но каза, че сумите го изненадали приятно.

„Там има само един основен мотив – несъгласие с решение на Народното събрание, което мен лично ме плаши. Всеки трябва да спазва законодателството такова каквото е... Решенията може да се оспорват от политиците, но не би следвало да се оспорват от генералитета, защото това вече е много сериозно нарушение", каза още Ненчев по въпроса с оставката на генерал Радев..

Състоянието на военната авиация

„Знаете, че ни упрекваха, че сме приземили авиацията. Точно обратното! В момента имаме повече самолети от когато и да е било, 2002 г. мисля, изпълняваме всичките си ангажименти по охрана на границите и на НАТО. И като летателни часове за летците. За хеликоптерите всичко е въоръжено за спасяване. Както обещахме.
Чакаме октомври – ноември още два двигателя от Полша и после още десет двигателя за МиГ-овете. Така, че ще имаме доста повече от пръстите на двете ръце летящи самолети.”, коментира премиера Борисов.

Борисов говори доста за авиоремонтното предприятие „Авионамс”, което щяло да ремонтира българските бойни самолети и което било частично приватизирано през 2008 г. и след това напълно през 2012 г.

„Имаме достатъчно самолети МиГ-29 към този момент за да изпълняваме сами охраната на въздушното ни пространство. Всичко това, което се твърдеше тази и миналата година е било лъжа. Съобщих пред личния състав в базата, че ноември чакаме последните два двигателя за МиГ-29 от Полша. Пуснали сме обществена поръчка, имаме средствата и до края на годината ще имаме още десет двигателя или пет броя МиГ-29. Това е напълно достатъчно.”, каза министър Ненчев.

Ненчев заяви, че поръчката за 10-те двигателя е приключила и е спечелена от българска фирма.

Коментари

Думите на премиера и на военния министър носят не малко коментар, поради разтегливото представяне на истината.

България има споразумение с Румъния и Гърция за трансгранични операции при изпълнение на задачи по „ер полисинг”. Тоест румънски или гръцки изтребители могат да навлизат на наша територия, ако ескортират нарушител. Същото важи и за българските бойни самолети. За поемане на въздушния суверенитет от друг не става и дума.

Ненчев заяви, че НАТО насърчава възможността на територия на отделните страни да се извършват съвместни операции по „ер полисинг”, но пропусна два важни момента. Първият е, че никой не ни кара да поемаме разходите на страните идващу тук (така е направила Румъния, например) и второ, че повечето държави гарантират водещата си роля в подобни съвместни операции (отново за пример може да се вземе северната ни съседка).

Едва ли има смисъл да се коментират думите на премиера Борисов, че в момента имаме най-много бойни самолети, откогато и да е било. Дори и в сравнение с 2002 г., която премиерът спомена, имаме много по-малко бойни самолети. Днес имаме две ескадрили – една с МиГ-29 и една със Су-25, докато преди 14 години изтребителните ескадрили са три – по една с МиГ-21, МиГ-23 и МиГ-29, плюс две щурмови ескадрили със Су-25 и изтребители-бомбардировачи Су-22.

Няма смисъл и от коментар за думите, че летците ни имат нальот по натовските стандарти. Там разминаването е в пъти.

Министърът на отбраната явно не е запознат с процесите около възлагането на обществена поръчка за доставка на 10 двигателя РД-33. Там все още все още няма подписан договор, като е избрана една компания ("Авиостарт" ООД), но все още няма покана тя да предостави оферта и финално договаряне. Срокът на доставка на моторите е шест месеца.

Коментар търпи и твърдението, че благодарение на доставените двигатели и части броят на изправните изтребители ще скочи. В момента практически всички изтребители МиГ-29 летят с части и компоненти, които са с изтекъл технически ресурс. Той от своя страна е удължен със собствени сили и процедури на ВВС. Така реално новите части и агрегати ще заменят удължените и броя на изправните изтребители ще се ограничи най-вероятно от наличните двигатели с ресурс. А те в най-добрия случай ще са 16 (шест от Полша, плюс още 10 от обществената поръчка), достатъчни за осем машини.

Трябва да споменем още, че премиерът бе отворил торбата с обещанията и дори гарантира преместването на музея на авиацията от Крумово в Пловдив. Дали ще има пари за това не стана ясно.

Коментари

blog comments powered by Disqus