Заместник-министър Запрянов: Съвместният „ер полисинг” ще е временна задача„Няма противоречие между съвместното носене на охраната на въздушното ни пространство и факта, че тази задача е основна за българските ВВС. Съвместното носене на тази охрана е временна задача, под формата на учение с цел изграждане на оперативна съвместимост на нашите военновъздушни сили с други страни”, това заяви заместник министъра на отбраната генерал-лейтенант о.р. Атанас Запрянов в ефира на БНР.

Заместник-министърът на отбраната заяви, че в близко време ще има подобно учение, което ще продължи две седмици. Той не каза, с коя страна ще се извършва това, но най-вероятно това ще е Полша през есента.

„Никой не подарява на никого небето и суверенитета ни. Охраната на въздушното пространство на България е задължение на военновъздушните ни сили по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Това е постоянна задача на нашите военновъздушни сили и тя няма да бъде отменена и остава валидна”, обясни още Запрянов.

Той каза още, че в Закона за отбраната и въоръжените сили е залегнало, че такова съвместно дежурство ще се дава след ратифициране на междудържавен договор от страна на Народното събрание.

„В момента няма никакъв договор с Полша. Ако някога се появи такъв, то той ще бъде утвърден от Министерски съвет и Народното събрание с ясни параметри за задълженията на съюзните ВВС”, каза заместник-министъра на отбраната.

Запрянов определи като спекулативни оценките за стойността на операцията за охрана на въздушното ни пространство от чужди ВВС и каза, че ако се стигне до такъв договор неговата финансова част ще е обект на публично обсъждане.

Коментари

blog comments powered by Disqus