Кой ще е новият командир на ВВС?Рапортът за освобождаване от военна служба, който настоящият командир на ВВС генерал-майор Румен Радев подаде на 1 август 2016 г. отвори и още един въпрос – кой ще бъде новия командир на военновъздушните ни сили? Ето кои са потенциалните кандидати и кои от тях имат най-големи шансове.

На какви формални условия трябва да отговаря новият командир на ВВС? Позицията на командир на ВВС е предназначена за военен с чин „генерал-майор”. Тоест, на нея могат да се назначат или генерал-майори или бригадни генерали. От своя страна, за да бъде произведен в по-горно висше офицерско звание, един бригаден генерал трябва да си бил с настоящото си звание минимум една година. Не трябва да се забравят и пределната възраст за военна служба.

В момента има седем генерали (без Радев) от ВВС, които заемат длъжности в този вид въоръжени сили или БА и МО като цяло. Един от тях, обаче отпада предварително от състезанието.

Това е генерал-майор Марин Начев, който до 1 декември 2015 г. бе национален военен представител в командването на НАТО в Монс. В момента генерал Начев е в разпореждане, като на 1 декември тази година да бъде пенсиониран, поради навършване на пределна възраст за званието му (58 години).

Ето, кои са останалите шестима, които формално могат да заемат позицията.

Генерал-майор Златко Златев в момента е заместник командващ на Съвместното командване на силите. Роденият на 4 август 1966 г. е вертолетен пилот и в периода 2010 – 2015 г. е командир на 24-та авиобаза, след това за кратко е изпълняващ длъжността командващ СКС.

Генерал-майор Златко Златев

Бригаден генерал Анатолий Кръстев в момента е заместник командир на ВВС. Роден е на 1 март 1963 г. и предишната му длъжност е Началник на Щаба на ВВС (2011 – 2014 г.). В кариерата си е бил командир на 12-та уаб Каменец и ВВУБ Долна Митрополия.

Бригаден генерал Иван Лалов сега е командир на 3-та авиобаза. Роден на 9 август 1962 г., той заема настоящата си длъжност от май 2014 г. Предишната му позиция е заместник командир на авиобазата (2009 – 2014 г.)

Бригаден генерал Петьо Мирчев днес е командир на 24-та авиобаза. Той е роден на 14 февруари 1966 г. Вертолетният пилот е бил преди това заместник-командир на базата (2014 – 2015 г.) и началник на щаба (2010 – 2014 г.)

Бригаден генерал Пламен Богданов в момента заема длъжността началник на Националния военен университет. Щабният офицер е роден на 24 май 1962 г. Предишната му позиция е била командир на база „Командване, управление и наблюдение”.

Бригаден генерал Цанко Стойков сега изпълнява длъжността военно аташе на България в САЩ. Той е роден на 5 януари 1963 г. и от 2014 г. заема настоящата си позиция. Преди това е бил командир на 3-та авиобаза (2009 – 2014 г.).

Шансът на генерал Богданов изглежда, като най-малък. Той едва от една година е на настоящата си позиция и до сега не е имало практика щабни офицери да бъдат командири на ВВС.

Източници на АЕРО заявиха, че генералите Мирчев и Лалов не горят от желание да напускат сегашните си позиции и вероятно не биха приели номинации за командир или заместник командир на ВВС.

Генерал-майор Златко Златев изглежда като много подходящ кандидат, но има индикации, че той не търси в момента кариерно развитие. Освен това е вертолетен пилот, към което все още има известни и неоправдани предразсъдъци.

Източниците на АЕРО посочват като най-вероятен бъдещ команден тандем на ВВС генералите Кръстев и Стойков. И двамата се смятат за достатъчно близки до началника на отбраната генерал Попов, който в момента ще има ключова дума в определяне на наследник на генерал Радев.

Логиката посочва, че сегашният заместник командир генерал Кръстев трябва да е новият командир на военната ни авиация, но може би той ще остане на моментната си позиция, а Стойков, който има значително по-дълъг генералски стаж, най-вероятно ще бъде номиниран за нов командир на войските.

Предвид сложната процедура по освобождаването на генерал Радев, която дори и без да бъде умишлено бавена ще отнеме поне две - три седмици, броено от 1 август, то името на новия командир на ВВС вероятно ще стане известно чак през втората половина на август или началото на септември.

Коментари

blog comments powered by Disqus